Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 254


Jaap de Hoop Sheffer : România reprezintă un aliat de încredere al NATO« Participarea trupelor românești la acest exercițiu este un semn că România reprezintă un aliat de încredere și de nădejde al NATO. Eu știam aceasta încă înainte de exercițiu, și mă bucur că mi se confirmă încă o dată acest lucru”, a declarat Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al Alianței Nord Atlantice. El a participat, joi 22 iunie, a.c. la Ziua Distinșilor Vizitatori organizată în cadrul aplicației NATO STEADFAST JAGUAR 06 .

La exercițiul NATO ce se desfășoară, între 1 iunie și 12 iulie a.c., în Insulele Capului Verde, Armata României participă cu o grupă de scafandri militari, doi ofițeri topogeodezi și unul de stat major.

Cei 12 scafandrii EOD (Explosive Ordnance Disposal – distrugerea dispozitivelor explozive) desfășoară misiuni specifice în sprijinul componentei navale a exercițiului, respectiv acordă sprijin forțelor aliate pentru debarcarea pe plajă. Specialiștii Direcției Topografice Militare îndeplinesc misiuni de analiză a terenului în sprijinul comenzii exercițiului, în timp ce ofițerul de stat major, din Forțele Aeriene Române, activează în cadrul ACC (Air Component Command).

x x x
“STEADFAST JAGUAR 06” constă într-o operație care se execută într-o zonă din afara ariei de responsabilitate a NATO și are ca obiectiv certificarea forțelor din compunerea Forței de Reacție Rapidă a Alianței Nord-Atlantice (NRF) pentru îndeplinirea capabilităților finale de operare.

La acțiune participă aproximativ 7.000 de militari din țările NATO, aceasta fiind cea mai mare desfășurare de efective ale NRF, de la crearea acesteia în 2002.
Informații suplimentare pot fi obținute de pe pagina de Internet a exercițiului, www.nato.int/issues/shape_nrf/steadfast_jaguar.htm .Biroul de Presa al M.Ap.N.