Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan Iuri Covaleov

 


Comunicat nr. 186


COMUNICAT


„COOPERATIVE PARTNER 2003”

In perioada 20 iunie – 5 iulie a.c., in marea teritoriala a Ucrainei si apele internationale ale Marii Negre se va desfasura exercitiul combinat intrunit NATO/PfP, „COOPERATIVE PARTNER 2003”, constand īn executarea unei operatiuni de raspuns la criza si de asistenta umanitara.

„COOPERATIVE PARTNER” este un exercitiu care se desfasoara anual, fiind gazduit, prin rotatie, de tarile riverane Marii Negre, membre ale Parteneriatului pentru Pace. Exercitiul se afla la cea de-a noua editie, anul trecut desfasurandu-se īn Romānia. Activitatea este organizata de Comandamentul Aliat din Sudul Europei – AFSOUTH si condusa de Comandamentul Naval al NATO din Sudul Europei – NAVSOUTH si Comandamentul Fortei de Lovire din Sudul Europei – STRIKFORSOUTH.

La exercitiu vor participa ofiteri de stat major, forte navale si aeriene ale statelor riverane Marii Negre, din Grecia, Franta, Italia si SUA, precum si navele din gruparile permanente STANAVFORMED (gruparea navala permanenta NATO din Marea Mediterana) si MCMFORSOUTH (gruparea navala NATO de lupta antimina din Sudul Europei).

Fortele Navale ale Romāniei vor participa cu fregata „Marasesti”, dragorul maritim „Slt. Alexandru AXENTE”, o grupa de scafandri minori – deminori (EOD), doi ofiteri de stat major īn cadrul Centrului Operational Īntrunit, un ofiter īn echipa de evaluatori NATO si un ofiter īn Comandamentul pentru conducerea actiunilor submarinelor din Turcia.Statul Major al Fortelor Navale