Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Renato Nadolu

 


Comunicat nr. 435


Vizita șefului Statului Major al Forțelor Terestre Elene în România


O delegație condusă de generalul-locotenent Dimitrios Grapsas, șeful Statului Major al Forțelor Terestre Elene, a efectuat o vizită oficială în România, în perioada 13 -15 noiembrie a.c., la invitația șefului Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior dr. Teodor Frunzeti.

În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte privind stadiul relațiilor bilaterale și colaborarea forțelor terestre elene și române în cadrul NATO și UE. De asemenea, au fost identificate noi domenii de cooperare între Forțele Terestre din Grecia și cele din România.

Generalul-maior Frunzeti a subliniat importanța continuării și accelerării procesului de operaționalizare a forțelor terestre române, dar și faptul că „trebuie să ne concentrăm pe activitățile practice atât bilaterale româno-elene, cât și în cadrul multinațional, sub egida NATO sau UE”.

Programul delegației elene a mai cuprins întâlniri cu secretarul de stat Ioan Ion și cu directorul Statului Major General, general maior Mihail Orzeață, precum și vizitarea unei unități militare aparținând Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.Generalul locotenent Dimitrios Grapsas s-a născut în 1948, în localitatea Ypati (Fthiotis), Grecia. A absolvit Academia Militară (Evelpidon) în anul 1971. De-a lungul carierei sale a îndeplinit funcții de comandă și stat major în unități de blindate și infanterie, până la nivel divizie și corp de armată.

Generalul Grapsas a fost numit șeful Statului Major al Forțelor Terestre Elene la 28 februarie 2006, anterior actualei funcții fiind comandantul Comenzii Militare Superioare a Interiorului și Insulelor (ASDEN).

Absolvent al tuturor cursurilor militare din domeniul său de activitate, generalul Grapsas a absolvit și Colegiul Elen de Război pentru Forțe Terestre și Colegiul Național de Apărare Elen.
Compartimentul Relatii Publice al S.M.F.T.