Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 502


Ministrul Teodor Meleșcanu, în Albania


“Statul român este un vechi și bun prieten al Albaniei, iar cea mai bună dovadă a acestui lucru este susținerea pe care o acordăm integrării acesteia în NATO”, a declarat, la Tirana, ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, la încheierea convorbirilor oficiale cu omologul său Fatmir Mediu.

Ministrul român al Apărării a adăugat faptul că la summit-ul NATO de la București, țara noastră va susține extinderea Alianței prin invitarea Albaniei, Croației și a FYROM, precum și menținerea politicii ușilor deschise față de alte state din regiunea Mării Negre.

În vederea întăririi colaborării bilaterale, în cursul după-amiezii zilei de ieri, 6 decembrie, a fost semnat “Planul de cooperare militară româno-albaneză pentru anul 2008”, dedicat, în principal, politicii de apărăre și securitate, comunicațiilor și informaticii, pregătirii și instruirii personalului, legislației, finanțelor și tehnicii militare.

Convorbirile oficiale au avut ca teme stadiul relațiilor de cooperare dintre cele două armate, mediul de securitate din Balcanii de Vest și evoluțiile NATO în perspectiva Summit-ului de la București, din primăvara anului viitor.

Au mai fost discutate și aspectele cooperării în cadrul inițiativelor regionale SEDM (Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei) și SEEBRIG (Brigada Multinațională din Sud-Estul Europei), precum și alte subiecte privind stadiul colaborării româno-albaneze în domeniul militar și al politicii de apărare.

În cursul zilei de astăzi, ministrul Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu președintele Republicii Albania, Bamir Topi, și cu prim-ministrul guvernului albanez, Sali Berisha.

Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, efectuează o vizită oficială în Republica Albania, în zilele de 6 și 7 decembrie 2007, la invitația ministrului albanez al Apărării, Fatmir Mediu.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării