Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent Sorin Sava

 


Comunicat nr. 336


COMUNICAT


Secretarul de stat GEORGE CRISTIAN MAIOR, șeful Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, a primit în cursul zilei de miercuri, 22 octombrie a.c., o delegație a Alianței Tratatului Atlanticului de Nord condusă de directorul Planificării Forțelor, domnul Frank Boland și de generalul de brigadă Michael Combest, șeful Secției Planificare și Cerințe din cadrul Comandamentului Aliat pentru Transformare din NATO.

Discuțiile s-au focalizat pe principalele aspecte ale consultărilor România-NATO, desfășurate în perioada 20-22 octombrie a.c., privind contribuția cu forțe, în sensul definirii cerințelor pachetului de forțe cu care țara noastră va contribui în perioada 2005-2010 la misiunile Alianței Nord Atlantice, inclusiv la apărarea colectivă.

Cu această ocazie, conducătorii delegației NATO au apreciat nivelul cooperării politico-militare, evoluția reformei forțelor armate în România, în contextul apropiatei aderări la Alianță evidențiind cooperarea deosebită de care a dat dovadă echipa de negociatori ai Ministerului Apărării Naționale.

Maior a menționat că „filosofia de dezvoltare a armatei este transformațională, așa cum evoluția NATO este orientată spre capacitatea de dislocare a forțelor flexibile, mobile capabile să desfășoare toată gama de misiuni NATO”. De asemenea, secretarul de stat a mai precizat că structura de forțe care urmează să fie puse la dispoziția NATO „se dovedește o construcție relevantă a României care să contureze un profil strategic, puternic în cadrul Alianței Nord Atlantice.”

Vizita delegației NATO se înscrie în contextul negocierilor dintre NATO și România, privind contribuția cu forțe pe care țara noastră le va destina Alianței Nord Atlantice, ca viitoare membră.Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare