Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 64


COMUNICAT


Ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pascu, împreună cu delegația din care fac parte șeful Statului Major General, general dr. Mihail Popescu, și președinții celor două comisii de apărare din Parlamentul României, domnii Sergiu Nicolaescu și Răzvan Ionescu, a sosit astăzi dimineață în Afganistan, pe aeroportul din Kandahar, pentru o vizită de lucru la militarii Batalionului 280 Infanterie, care acționează în cadrul operațiunii “Enduring Freedom”.

După ceremonialul de întâmpinare, oficialii români au avut o întâlnire cu colonelul american William Garrett, comandantul Brigăzii 1 “Warrior”, sub a cărui comandă operațională acționează și cei 405 militari români dislocați în zonă. În cadrul discuțiilor au fost abordate, pe lângă aspecte legate de mediul de securitate din regiune, și modul în care își îndeplinesc misiunile militarii români. Domnul Pașcu a fost informat de colonelul Garrett că, deși se află în teatrul de operații de numai două luni de zile, militarii români s-au adaptat rapid la condițiile de mediu și acționează conform standardelor operaționale specifice unor astfel de misiuni. Ministrul apărării a ținut să mulțumească în mod special comandantului brigăzii “Warrior” pentru solidaritatea soldaților americani manifestată în momentul în care, la sfârșitul anului trecut, în Afganistan, și-au pierdut viața cei doi militari români de la Batalionul 151 Infanterie.

Oficialii români s-au întâlnit apoi cu militarii batalionului, în cadrul unui scurt ceremonial organizat pe platoul din tabăra de lângă aeroportul Kandahar. Domnul Pașcu a decorat, în numele Președintelui României, Drapelul de Luptă al Batalionului 280 Infanterie cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de cavaler, cu însemne pentru militari, decernat, prin decret prezidențial, pentru rezultatele deosebite obținute de militarii unității pe timpul unor misiuni și exerciții
internaționale. Fiecare dintre militari a primit apoi, din partea șefului Statului Major General, general dr. Mihail Popescu, și o insignă de participant la misiunea „Enduring Freedom”, din Afganistan.

În cursul după-amiezii, delegația română s-a deplasat la Kabul, unde a vizitat baza americană Phoenix (CJTF „Phoenix”), și Brigada Multinațională din Kabul (KMNB). Au avut loc întâlniri cu generalul de brigadă Mancino Thomas, comandantul CJTF, și cu generalul de brigadă Jocelyn Lacroix, comandantul KMNB.

Delegația urmează să se întâlnească și să servească cina cu militarii români care acționează în cadrul Forței de Asistență pentru Securitate (ISAF), cu cei din echipele de reconstrucție a provinciilor și din Detașamentul „Ana Training”.

Purtătorul de cuvânt al M.Ap.N.
Locotenent-colonel Nezir GelaledinBiroul de Presa al M.Ap.N.