Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt. cdor Iuri Covaleov

 


Comunicat nr. 148


COMUNICATÎn perioada 19 aprilie – 26 septembrie a.c., Nava Școală “Mircea” va efectua un marș de instrucție în vederea participării la competiția nautică “TALL SHIPS CHALLENGE 2004”, ce se va desfășura pe coasta de est a Americii de Nord.

Pe timpul marșului, nava, având la bord, în afara echipajului, 71 de studenți de la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” și 31 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale “Amiral Ion Murgescu”, va parcurge aproximativ 15.000 de mile marine și va vizita 13 porturi din șapte țări, unde marinarii români vor avea întâlniri cu oficialități militare și civile și vor vizita obiective istorice și turistice.

După câteva marșuri de pregătire efectuate în Marea Neagră, în 2003, “Mircea” reînnoadă în acest an o frumoasă tradiție de a vizita porturi străine pe timpul perioadei de practică, la bord aflându-se, în cadrul unor etape ale marșului, și trei cadeți turci.

Nava Școală “Mircea” a fost construită în anii 1938-1939 în Șantierele Navale “Blohm und Voss” – Hamburg, Germania și a intrat în serviciul Marinei Militare Române la 17 mai 1939.
În cei 64 de ani de serviciu, la bordul navei s-au pregătit zeci de generații de marinari, prin executarea a nenumărate voiaje de instrucție. Cea mai lungă călătorie a avut loc în anul 1976, când, în perioada 4 martie – 30 septembrie, a parcurs aproape 20.000 mile marine, traversând Oceanul Atlantic, pentru a participa la serbările prilejuite de bicentenarul Statelor Unite ale Americii.

În anul 1993 nava școală a intrat în Șantierul Naval Brăila, unde a fost supusă unui proces de “revigorare” și modernizare, fiind dotată cu echipamente de navigație și comunicații compatibile cu cerințele internaționale în domeniu.

Cu ocazia plecării navei școală “MIRCEA”, luni 19 aprilie, ora 10.30, la Academia Navală “Mircea cel Bătrân” va avea loc o conferință de presă, iar la ora 12.00, în Portul Militar Constanța, se va desfășura festivitatea de plecare a navei.
Jurnaliștii interesați sunt așteptați la punctul de control al Academiei Navale, luni, 19 aprilie, între orele 10.00 – 10.20.Statul Major al Fortelor Navale