Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent Florin Popoaca

 


Comunicat nr. 421


INFORMATIE DE PRESA


Duminică, 29 august a.c., nava școală „Mircea”, aflată în marș de instrucție, a acostat în portul francez Brest, finalizând traversarea oceanului Atlantic, după ce a participat la competiția nautică „Tall Ships Challenge 2004”, desfășurată pe coasta de est a continentului nord-american.

Plecată la 13 august din Sydney, Canada, nava-școală a sărbătorit în largul Oceanului Atlantic, în marș spre coasta franceză, Ziua Marinei Române. La bordul navei s-a dat citire ordinului șefului Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral dr. Gheorghe Marin, iar preotul militar a oficiat un ceremonial religios care s-a încheiat cu lansarea în apele oceanului a unei ancore de flori și a unei cruci din lemn, în semn de recunoștință pentru eroii marinari.

În cele 16 zile ale traversării Atlanticului, în drum spre Europa, cei 71 de studenți ai Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" și 31 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale "Amiral Ion Murgescu", aflați în practică la bordul navei, au susținut examenele din sesiunea de vară.

De la plecarea navei din portul Constanța, în data de 19 aprilie a.c., și până la acostarea în portul francez, „Mircea” a parcurs peste 12.000 de mile marine, acostând în zece porturi. În cele trei zile în care echipajul se va afla în portul Brest, se vor reface plinurile de combustibili, apă și alimente, vor avea loc întâlniri cu oficialitățile locale, vor fi organizate excursii la obiective turistice și culturale, iar publicul interesat va putea urca la bordul velierului românesc.

După vizitarea porturilor Cadiz și La Valleta, nava se va înapoia în portul Constanța, conform planificării, în data de 26 septembrie, finalizând astfel cel de-al doilea periplu american, după cel din 1976, când a fost invitată să participe la serbările prilejuite de bicentenarul Statelor Unite ale Americii.


Statul Major al Fortelor Navale