Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt. col. Leonard Mocanu, 0744.359.491

 


Comunicat nr. 38


Vizita președintelui Comitetului Militar al UE în România


Președintele Comitetului Militar al Uniunii Europene, generalul Henri Bentégeat, efectuează în perioada 13–15 februarie, o vizită oficială în România, la invitația șefului Statului Major General, amiral dr. Gheorghe Marin.

Programul vizitei cuprinde convorbiri oficiale cu șeful Statului Major General, primiri la ministrul apărării și ministrul afacerilor externe.

În timpul convorbirilor oficiale vor fi abordate subiecte privind relația Armatei României cu structurile militare ale Uniunii Europene, pornind de la operațiile și misiunile de gestionare a crizelor conduse de UE, procesele actuale de dezvoltare a capabilităților de apărare ale Uniunii, cooperarea militară dintre NATO și UE, precum și evoluțiile recente din mediul european de securitate.

Vineri, 15 februarie, începând cu ora 13.10, generalul Henri Bentégeat va susține o declarație de presă la Sala „Alba Iulia” a Cercului Militar Național.

Jurnaliștii interesați să participe la eveniment sunt așteptați între orele 12.30 și 13.00 la intrarea principală în Cercul Militar Național, din strada C. Mille. Confirmarea participării se face la Secția informare și relații publice a SMG, tel/FAX 021-3195673, persoană de contact mr. Cristina Iacobuț, 0722-380.138.
* * *
Comitetul Militar al Uniunii Europene este organul militar suprem al Consiliului UE pentru consultare și cooperare militară între statele membre, în domeniul prevenirii conflictelor și al gestionării crizelor. CM este format din șefii statelor majore generale (ai apărării) ale statelor membre. Președintele CM este desemnat de Consiliu, dintre membrii acestuia, pentru un mandat de trei ani.
Generalul Henri Bentégeat s-a născut la Tolence (Gironde), la 27 mai 1946. Este licențiat în istorie, absolvent al Școlii de la Saint-Cyr și al Institutului de Studii Politice de la Paris. De-a lungul carierei sale militare, Henri Bentégeat a avut responsabilități operaționale în Franța și în teritoriile de peste mări. A îndeplinit, de asemenea, funcții în domeniul internațional, în cel al afacerilor strategice și în cel politico-militar.
În perioada 2002-2006, a fost șef al Statului Major al Armatei franceze. La 6 noiembrie 2006, a fost desemnat președinte al Comitetului Militar al Uniunii Europene.Biroul de Presă al Ministerului Apărării