Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: colonel Rodica Abrudan

 


Comunicat nr. 99


Exercițiul de gestionare a crizelor - CMX 2008


Organizația Nord-Atlantică organizează, în perioada 16 – 22 aprilie 2008, CMX 08, având drept scop exersarea procedurilor de gestionare a situațiilor de criză ale NATO, la nivel politic strategic.

Exercițiul are la bază un scenariu fictiv, care va simula deterioarea treptată a unei situații de securitate în afara zonei euroatlantice. Elementele cheie ale acestui scenariu sunt: o operație multinațională de menținere a păcii, o criză umanitară, acte teroriste și amenințarea unei națiuni de către o țară vecină.

La CMX 08 participă personal militar și civil din Cartierul General și comandamentele strategice NATO, precum și structuri naționale de răspuns din țările membre, constituite din reprezentanți ai tuturor instituțiilor statului cu responsabilități în domeniul securității naționale.

Toate cele 26 de state membre au luat parte la procesul de planificare a exercițiului și participă efectiv la derularea acestuia. Alături de acestea sunt implicate ca țări partenere: Albania, Armenia, Azerbaijan, Croația, Finlanda, Georgia, Irlanda, Suedia, Elveția, Macedonia și Ucraina.

La acest exercițiu de tip CMX, al cincisprezecelea desfășurat de NATO, vor participa, în premieră, țări din cadrul Dialogului Mediteranean, Israel și Maroc. Pentru prima dată, la exercițiu va fi implicat și ofițerul de legătură al Alianței la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York.

Informații suplimentare pot fi obținute contactând Serviciul de Presă al NATO din Bruxelles, la telefon: 0032 2707 50 41; fax: 0032 27 07 50 57; e-mail: press@hq.nato.int – http://www.nato.int

Biroul de Presă al Ministerului Apărării