Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Renato Nadolu, 0788.564151

 


Comunicat nr. 109


23 APRILIE - ZIUA FORȚELOR TERESTRE


În fiecare an, la 23 aprilie, Armata României își sărbătorește cea mai cuprinzătoare categorie de forțe armate, Forțele Terestre, al cărei patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Purtătorul de Biruință.

În toate garnizoanele din țară se desfășoară un bogat program de activități de omagiere a jertfelor înaintașilor, de evocare a tradițiilor de luptă ale unităților și de prezentare a etapei actuale parcurse de Forțele Terestre în procesul de reformă.

La aceste activități sunt invitați să participe toți tinerii interesați de cariera militară, cetățeni, personalități ale vieții politice și militare, cadre militare în rezervă și în retragere, veterani de război.

În cadrul ceremoniei oficiale care se va desfășura miercuri, 23 aprilie, la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, 110 generali, ofițeri, maiștri militari și subofițeri din Forțele Terestre vor primi distincții naționale (Ordinul „Virtutea Militară” în grad de „Cavaler”, cu însemn de pace și Medalia „Virtutea Militară” clasa a III-a, cu însemn de pace) și onorifice (Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Terestre).

De asemenea, 136 ofițeri, maiștri militari, subofițeri și soldați și gradați voluntari vor primi Emblema de merit „În slujba Păcii”, clasa a III-a, și Insigna de „Participant la misiuni în străinătate”.

Distincțiile sunt conferite pentru îndeplinirea ireproșabilă a misiunilor, obținerea de rezultate deosebite în procesul instruirii și devotamentul dovedit pe timpul tuturor activităților desfășurate.

Manifestările organizate de Statul Major al Forțelor Terestre în București se vor desfășura după următorul program:
• 09.00-10.00 - Depuneri de coroane la Monumentul Infanteriei, Monumentul Artileriei și Monumentul Geniului ;
• 10.00-11.00 - Slujbă religioasă – biserica de la sediul S.M.F.T.;
• 10.00-13.00 - Acțiuni organizate la Palatul Cercului Militar Național :
- prezentare de filme cu aspecte din viața Forțelor Terestre;
- moment muzical prezentat de muzicile militare;
- prezentarea ofertei Biroului de Informare Recrutare;
- expoziție de uniforme militare;
- expoziție de fotografii cu aspecte din viața militarilor din Forțele Terestre.

• 11.00-13.00 - Manifestările din Parcul Izvor :
- expoziție de tehnică și armament (VAMTAC S3, MLI 84 M, GEPARD, OERLIKON, LAROM, ZIMBRUL, BIZONUL, I.L.CA-95/TABC-79, Ar. 82 mm/TABC – 79, Ar. 120 mm, Instalație Lansare A.T. portativă 9 P135M, echipament E.O.D., instalație AQUATOR 501 S, DISRUPTOR, detector de metale, aparat de vedere pe timp de noapte PVS – 7 B, monocular de ochire noapte, pușcă automată 5,45 mm, pistol cal. 9mm, GLOCK – 17, pușcă mitralieră cal. 5,45 mm, autostație radio HARRIS / CHEVROLET TAHOE, autostație radio PANTHER/ARO, o bucătărie rulantă auto, atelier de pliat parașutele);
- prezentare de filme cuprinzând activități ale Forțelor Terestre;
- exerciții de parașutare;
- exerciții specifice de instrucție executate de către:
 un pluton din Regimentul 30 Gardă;
 un pluton din Batalionul 265 Poliție Militară;
 un pluton din Brigada 34 Infanterie;
 un pluton din Batalionul 96 Geniu;
- o expoziție hipo a Clubului CSA Steaua;
- prezentarea ofertei Biroului de Informare Recrutare;
- moment muzical prezentat de Muzica Militară.
• 12.00-13.00 - Defilarea unei subunități din Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” pe itinerariul: sediul S.M.F.T. – Piața Drumul Taberei – sediul S.M.F.T;
• 13.00-15.00 – Ceremonie oficială la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, în cadrul căreia va fi lansat și volumul „Peregrin la porțile deșertului” al sublocotenentului post-mortem Ion Grosaru;
• 21.00-22.00 - Retragere cu torțe (Itinerar de deplasare: S:M.F.T., Răzoare, U.N.Ap. – B-dul Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Vasile Milea și cazarma Regimentului 30 Gardă.)

Informații suplimentare pot fi obținute de la Compartimentul de Relații Publice al Statului Major al Forțelor Terestre, telefon 021 313 7246.Biroul de Presă al Ministerului Apărării