Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 52


Ministrul Atanasiu despre discuțiile purtate la Reuniunea de la Nisa


În cea de-a doua zi a reuniunii informale a miniștrilor apărării din țările membre ale NATO, ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, a declarat, la Nisa, ca discuțiile au vizat aspecte privind consolidarea rolului Alianței în cadrul operațiunilor militare în curs de desfășurare.

În privința Afganistanului, miniștrii apărării au convenit ca operațiunile de stabilizare să se desfășoare sub o comandă unică și să se axeze, în principal, pe reconstrucția economică și pe eliminarea culturilor din care se produc narcotice. Țările membre NATO sunt, de asemenea, preocupate de instruirea și dotarea forțelor de securitate irakiene.

Atanasiu a mai spus că NATO va continua să lupte împotriva terorismului și prin împiedicarea traficului naval ilegal, în acest sens fiind în desfășurare, în Marea Mediterană, operațiunea “Active Endeavour”. În provincia Kosovo, KFOR își va urmări, de asemenea, obiectivele de descurajare a extremismului albanez și sârb.

Atanasiu a avut astăzi o întrevedere cu omologul său german, Peter Struck, prilej cu care a fost apreciată cooperarea foarte bună a militarilor celor două țări în operațiunile din Afganistan și Balcani. Ministrul Struck a propus ca polițiști militari și geniști români să participe, alături de militari germani, la un program de reconstrucție în nordul Afganistanului. Atanasiu a menționat că România va evalua acestă propunere din punct de vedere al participării militare și al costurilor.

La întâlnirea ministrului român al apărării cu omologul său polonez, Jerzy Szmajdzinski, au fost abordate subiecte privind cooperarea în teatrul de operații din Irak, participarea României la dezvoltarea Politicii Europene de Securitate și Apărare după semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, precum și aspecte ale securității în Balcani și în regiunea Mării Negre.

Teodor Atanasiu a acceptat, la Nisa, invitația ministrului Andre Flahaut de a vizita Regatul Belgiei în luna aprilie 2005.
Ministrul român i-a prezentat ieri omologului său american, Donald Rumsfeld, oferta țării noastre privind instruirea forțelor de securitate irakiene și participarea industriei de apărare românești la dotarea acestora. Atanasiu l-a asigurat pe Rumsfeld de disponibilitatea României de a-și asuma, în continuare, responsabilități în Irak și Afganistan în perioada post electorală. „Rumsfeld a confirmat că și pentru SUA zona Mării Negre reprezintă o prioritate a cărei rezolvare presupune un rol activ al României în regiune,” a declarat ministrul Atanasiu la finalul întâlnirii.

Imagini de la reuniunea informală a miniștrilor apărării din țările membre ale NATO pot fi vizualizate la secțiunea Foto – eveniment.Biroul de Presa al M.Ap.N.