Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt. col. Leonard MOCANU tel.: 0744.359.491

 


Comunicat nr. 326


Delegație militară în teatrul de operații din Irak


Locțiitorul șefului Statului Major General, generalul-locotenent dr. Mihail Orzeață, a condus o delegație militară care a vizitat vineri, 24 octombrie, Batalionul 341 Infanterie dislocat în teatrul de operații din Irak, la Tallil.

Pe aeroportul din Tallil, delegația română a fost întâmpinată de generalul de brigadă Mihai Chiriță, locțiitor al directorului pentru strategii, planuri și evaluări al Coaliției, și, în campul românesc, de locotenent-colonelul Vasile Vreme, comandantul Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi”.

În cadrul briefingului, ofițeri din batalion au prezentat misiunile pe care unitatea le desfășoară în aria sa de responsabilitate de aproximativ 1400 km2. În cele aproape trei luni de la sosire, au fost executate peste 160 de misiuni de patrulare și peste 60 de misiuni de tip „forță de intervenție rapidă”.

Militarii batalionului participă la derularea a șapte proiecte CIMIC de renovare a unor școli. Totodată, subunitățile continuă programul de instrucție în vederea menținerii stării operaționale. Peste 140 de militari au urmat, în cooperare cu partenerul american, diferite stagii de pregătire. Moralul efectivelor este bun iar tehnica din dotarea batalionului este în parametri normali de funcționare.

Comandantul Brigăzii 4 Cavalerie americane, colonelul Philip Battaglia, care exercită controlul operațional al batalionului românesc, a subliniat, în cadrul întrevederilor cu generalul Mihail Orzeață, că „unitatea comandată de locotenent-colonelul Vreme își îndeplinește cu profesionalism misiunile, iar militarii români sunt foarte bine instruiți”.

Colonelul Battaglia a făcut și o prezentare a situației generale din aria de responsabilitate subliniind relațiile foarte bune de cooperare cu Divizia 10 irakiană.

Pe timpul întâlnirilor cu lideri ai comunităților locale aceștia au apreciat „relațiile speciale cu militarii români”, iar șeful echipei de reconstrucție provincială, doamna Anna Pouser, a evidențiat buna cooperare cu personalul batalionului.

În cadrul unei ceremonii, la care a fost prezent tot personalul unității, a fost citit Mesajul șefului Statului Major General cu prilejul Zilei Armatei României și au fost înmânate distincții onorifice, de către generalul Mihail Orzeață, unor militari care s-au remarcat prin modul exemplar în care și-au îndeplinit misiunile.Biroul de Presă al Ministerului Apărării