Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt. col. Leonard MOCANU tel.: 0744.359.491

 


Comunicat nr. 326


Delegaie militar n teatrul de operaii din Irak


Lociitorul efului Statului Major General, generalul-locotenent dr. Mihail Orzea, a condus o delegaie militar care a vizitat vineri, 24 octombrie, Batalionul 341 Infanterie dislocat n teatrul de operaii din Irak, la Tallil.

Pe aeroportul din Tallil, delegaia romn a fost ntmpinat de generalul de brigad Mihai Chiri, lociitor al directorului pentru strategii, planuri i evaluri al Coaliiei, i, n campul romnesc, de locotenent-colonelul Vasile Vreme, comandantul Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi”.

n cadrul briefingului, ofieri din batalion au prezentat misiunile pe care unitatea le desfoar n aria sa de responsabilitate de aproximativ 1400 km2. n cele aproape trei luni de la sosire, au fost executate peste 160 de misiuni de patrulare i peste 60 de misiuni de tip „for de intervenie rapid”.

Militarii batalionului particip la derularea a apte proiecte CIMIC de renovare a unor coli. Totodat, subunitile continu programul de instrucie n vederea meninerii strii operaionale. Peste 140 de militari au urmat, n cooperare cu partenerul american, diferite stagii de pregtire. Moralul efectivelor este bun iar tehnica din dotarea batalionului este n parametri normali de funcionare.

Comandantul Brigzii 4 Cavalerie americane, colonelul Philip Battaglia, care exercit controlul operaional al batalionului romnesc, a subliniat, n cadrul ntrevederilor cu generalul Mihail Orzea, c „unitatea comandat de locotenent-colonelul Vreme i ndeplinete cu profesionalism misiunile, iar militarii romni sunt foarte bine instruii”.

Colonelul Battaglia a fcut i o prezentare a situaiei generale din aria de responsabilitate subliniind relaiile foarte bune de cooperare cu Divizia 10 irakian.

Pe timpul ntlnirilor cu lideri ai comunitilor locale acetia au apreciat „relaiile speciale cu militarii romni”, iar eful echipei de reconstrucie provincial, doamna Anna Pouser, a evideniat buna cooperare cu personalul batalionului.

n cadrul unei ceremonii, la care a fost prezent tot personalul unitii, a fost citit Mesajul efului Statului Major General cu prilejul Zilei Armatei Romniei i au fost nmnate distincii onorifice, de ctre generalul Mihail Orzea, unor militari care s-au remarcat prin modul exemplar n care i-au ndeplinit misiunile.Biroul de Pres al Ministerului Aprrii