Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 210


AGENDA REUNIUNII MINIȘTRILOR APĂRĂRII DIN ȚĂRILE NATO - Intervențiile ministrului Mihai Stănișoară în cadrul lucrărilor reuniunii


Ministrul apărării naționale, Mihai Stănișoară, a participat la Bruxelles, în zilele de 11 și 12 iunie, la prima întâlnire formală a miniștrilor apărării din țările NATO după Summit-ul aniversar de la Strasbourg/Kehl.

Seria de întâlniri a debutat cu o sesiune dedicată misiunilor NATO din Afganistan, Kosovo și contribuției Alianței la contracarea pirateriei maritime.

Miniștrii au analizat stadiul implementării Planului Strategic Cuprinzător Politico-Militar și au discutat despre sprijinirea alegerilor democratice care vor avea loc în Afganistan. Au fost abordate, de asemenea, aspecte privind implementarea Misiunii NATO de Instruire în Afganistan - o inițiativă, lansată la Summitul de la Strasbourg/Kehl, care să sporească sprijinul internațional pentru instruirea Armatei și Poliției Naționale Afgane.

Un alt subiect abordat pe timpul acestei întâlniri a fost cel al combaterii traficului cu narcotice în Afganistan. Miniștrii au remarcat progresul substanțial făcut în contracarea industriei narcoticelor, o importantă sursă de finanțare a operațiilor insurgenților din această țară.

Ministrul apărării naționale, Mihai Stănișoară, a evidențiat consecvența cu care România își îndeplinește obligațiile asumate în cadrul Alianței. În prezent România contribuie în Afganistan, la ISAF și Enduring Freedom cu 962 de militari. Din luna iulie, prin operaționalizarea completă a Batalionului de Manevră și prin introducerea a încă unei echipe OMLT, numărul total al contribuției țării noastre în Afganistan se va ridica la peste 1.000 de militari.

Luând în considerare faptul că situația de securitate în Kosovo s-a îmbunătățit constant și semnificativ, miniștrii apărării din NATO și-au dat acordul asupra reducerii treptate a prezenței trupelor KFOR în zonă. Miniștrii au convenit ca tranziția de la actuala configurație a KFOR către o “prezență de descurajare” să se facă gradual și în etape. S-a afirmat cu claritate că ritmul reducerilor efectivelor KFOR va fi decis de către Consiliul Nord-Atlantic, cu luarea în considerare a mediului politic și în funcție de evoluțiile concrete, în continuare, ale situației de securitate din zonă. De asemenea, s-a subliniat că diminuarea prezenței militare a Alianței reprezintă un proces normal, consecință a succesului operației militare KFOR, însă această strategie nu va fi aplicată automat.

În noua configurație, KFOR va fi o structură flexibilă, adaptată permanent la situația concretă din zonă și va continua să acționeze în Kosovo pentru menținerea unui climat de securitate și stabilitate, pe baza mandatului conferit prin Rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, atâta timp cât va fi necesar sau până la o altă decizie a Consiliului de Securitate.

Referitor la acest subiect, ministrul Stănișoară a evidențiat importanța unei abordări prudente a procesului de reconfigurare a KFOR, pe baza evaluării permanente a condițiilor concrete. Domnia sa a insistat asupra menținerii neutralității Alianței față de problema statutului Kosovo și asupra raportării la Rezoluția 1244 a C.S. al O.N.U.

Miniștrii apărării au analizat, de asemenea, posibilitatea implicării pe termen lung a Alianței în efortul de combatere a pirateriei în largul coastelor somaleze, în contextul în care operația curentă în zonă, Allied Protector, se va încheia la 28 iunie a.c.

În formatul Consiliului Parteneriatului Euro-Atlantic (EAPC), miniștrii au dezbătut modalitățile de dezvoltare a capabilităților țărilor partenere și de creștere a interoperabilității. Este prima reuniune EAPC la acest nivel, în care miniștrii din statele NATO și partenere s-au întâlnit la Cartierul General al NATO, după doi ani.

În cadrul reuniunii Comitetului de Planificare a Apărării (CPA) a fost salutată prezența pentru prima dată ca membri cu drepturi depline la această reuniune a miniștrilor apărării din Albania și Croația, state recent admise în Alianță, precum și a ministrului francez, Hervé Morin, aflat pentru prima dată la reuniunea CPA după decizia Franței de revenire în structurile militare ale Alianței. Discuțiile s-au concentrat asupra mecanismelor de planificare a apărării, fiind analizate implicațiile crizei financiare în stabilirea priorităților în acest domeniu.

A doua zi a ministerialei a fost rezervată Reuniunii Consiliului Nord-Atlantic, dedicată transformării apărării, cu accent pe capabilitățile necesare pentru a răspunde provocărilor actuale și viitoare la adresa securității, precum și aspectelor consacrate reformei Cartierului General al NATO, temă în cadrul căreia ministrul român al apărării a evidențiat susținerea României pentru asigurarea rotației și a reprezentării echitabile în funcțiile de conducere a Alianței.

Cu aceeași ocazie, ministrul Mihai Stănișoară a semnat Memorandumul de participare a României la Programul "Allied Ground Surveillance" (AGS), care asigură supravegherea teritorială și protecția trupelor aliate.

După festivitatea de dezvelire a monumentului dedicat celor căzuți la datorie în operațiile NATO, miniștrii apărării din țările NATO s-au întâlnit cu omologii lor din țările partenere, contributoare la ISAF, cu participarea ministrului afgan al apărării, Abdul Rahim Wardak, și a reprezentanților organizațiilor internaționale prezente în Afganistan.


Biroul de presă