Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Florin Jipa

 


Comunicat nr. 339


Prezență românească la schimbarea comenzii EUROCORPS


Secretarul de stat Dan Tătaru a participat astăzi, 25 septembrie, la ceremonia militară de schimbare a comenzii Comandamentului Corpului European (EUROCORPS) la Strasbourg.

Generalul locotenent Hans-Lothar Domroese (Germania) a preluat comanda EUROCORPS de la generalul locotenent Pedro Pitarch (Spania).

EUROCORPS a luat ființă în 1992 ca o structură militară franco-germană și a evoluat spre o organizație militară care servește interesele Uniunii Europe și ale Alianței Nord-Atlantice. Printre principalele operații la care EUROCORPS a participat se regăsesc ISAF în Afganistan, KFOR în Kosovo și SFOR în Bosnia-Herzegovina.

Crearea, operaționalizarea și utilizarea EUROCORPS în operații și misiuni conduse de Alianță și de UE demonstrează oportunitatea și eficiența proceselor de integrare a capacităților militare în plan european. Inițiativa EUROCORPS reprezintă un bun exemplu de cooperare militară multinațională și demonstrează valabilitatea principiului unui singur set de forțe (single set of forces), care sunt alocate atât pentru Alianța Nord - Atlantică, cât și pentru Uniunea Europeană.

România și-a manifestat dorința de a contribui la corpul european cu personal militar, iar vizita de lucru a secretarului de stat Dan Tătaru din vara acestui an a arătat interesul părții române față de forța de securitate europeană.

Pe timpul ceremoniei de astăzi au fost rostite discursuri în care țara noastră a fost invitată să se alăture cât mai curând posibil la EUROCORPS.


Biroul de presă