Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Gheorghe Tibil, tel. 021 3195657

 


Comunicat nr. 403


Participarea secretarului de stat Viorel Oancea la reuniuni internaționale


În data de 16 noiembrie 2009, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de domnul Viorel OANCEA, secretar de stat pentru Politica de Apărare și Planificare, a participat, la Bruxelles, la Consultările la Nivel Înalt NATO - Ucraina.

Aceste consultări au caracter informal și se desfășoară anual, la nivel de miniștri ai apărării, conform prevederilor Cartei NATO - Ucraina pentru un Parteneriat Distinct.

Pe agenda lucrărilor s-au aflat subiecte legate de problematica revizuirii strategice a apărării și de cea a reformei sectorului de securitate și apărare din Ucraina.

România și-a reafirmat sprijinul pentru aspirațiile Ucrainei legate de integrarea euro - atlantică, conform deciziei șefilor de state și de guverne adoptată la summit - ul NATO de la București.

* * *

De asemenea, în perioada 16 - 17 noiembrie, secretarul de stat Oancea participă la reuniunile Consiliului pentru Afaceri Generale și Relații Externe (CAGRE) și a Comitetului director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în contextul Președinției Suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

În reuniunea miniștrilor apărării sunt evaluate dezvoltările conceptuale privind gestionarea situațiilor de criză, stadiul derulării operației maritime de combatere a acțiunilor de piraterie din largul coastelor Somaliei - EUNAVFOR ATALANTA, inițierea viitoarei misiuni de pregătire a forțelor de securitate somaleze, proiecte și inițiative în domeniul capacităților militare derulate sub coordonarea EDA, precum și aspecte legate de implicațiile Tratatului de la Lisabona asupra apărării, în perspectiva imediată a intrării în vigoare a documentului, la 1 decembrie 2009.

În marja CAGRE se desfășoară reuniunea Comitetului director al EDA, în formatul miniștrii apărării, unde sunt discutate principalele proiecte derulate în cadrul Agenției, precum și Programul de lucru al EDA pentru anul 2010. Cu această ocazie, vor fi adoptate două declarații politice privind Cerințele Europene din domeniul Aeronavigabilității (EMARs) și Creșterea transparenței și asigurarea unui mediu concurențial echitabil pe Piața Europeană a Echipamentelor de Apărare.

În cadrul oferit de întrunirea comună a miniștrilor de externe cu miniștrii apărării, sunt abordate subiecte legate de evoluția operației EUFOR ALTHEA din Bosnia-Herțegovina și vor fi aprobate Concluziile Consiliului privind Politica Externă și de Securitate Comună/Politica Europeană de Securitate și Apărare.


Biroul de presă