Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 265


România și Portugalia au semnat contractul de achiziție a 12 avioane F-16


Guvernul României și cel al Republicii Portugheze au semnat contractul de achiziție, în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forțelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române.

După finalizarea negocierilor de ordin tehnic și financiar, contractul de achiziție a fost semnat după obținerea autorizației de transfer din partea americană. Acest tip de autorizare, acordată de Congresul SUA, este obligatorie, înainte de încheierea oricărui contract.

În perioada următoare, aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital și va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 (9 piloți și 75 de tehnicieni).

Sosirea în România a primelor aeronave este planificată în cursul anului 2016, urmând ca până la finalul anului 2017 să se realizeze capacitatea operațională necesară serviciului de luptă, pe baza contractului încheiat cu Guvernul Republicii Portugheze și a contractelor succesive care urmează a fi încheiate cu Guvernul SUA.

România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securității spațiului aerian național și creșterea nivelului de interoperabilitate cu forțele NATO.


Biroul de Presă