Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan Constantin Spanu

 


Comunicat nr. 220


Participarea României la operații - apreciată drept „substanțială” de oficialii NATOUn număr de 27 de ofițeri irakieni vor sosi în vara aceasta la București pentru a se pregăti în cadrul Universității Naționale de Apărare, a declarat joi, la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, șeful Statului Major General al Armatei României, generalul Eugen Bădălan, care participă la lucrările Reuniunii Comitetului Militar NATO.

„Avem deja în Irak peste 40 de instructori militari, iar securitatea Centrului de Pregătire al armatei irakiene este asigurată de forțele române. Contribuția țării noastre în acest domeniu este cunoscută și recunoscută de către aliații noștri”, a adăugat oficialul militar român.

Generalul Bădălan a spus că șefii apărării din statele membre NATO au apreciat drept „substanțială” participarea României la operațiunile de menținere a păcii și de luptă împotriva terorismului, nu atât prin numărul de militari, cât prin faptul că armata română este prezentă în toate teatrele de operații importante: Irak, Afganistan, Bosnia-Herțegovina și Kosovo.

Vorbind despre stadiul transformării armatei noastre comparativ cu celelalte armate aliate, șeful Statului Major General a afirmat că România nu mai este doar un beneficiar al lecțiilor învățate, ci furnizează, la rândul său, soluții ale unor probleme pe care unele armate încă nu le-au rezolvat.

Generalul Bădălan a apreciat că lucrările Reuniunii Comitetului Militar au prilejuit discutarea unor probleme majore privind transformarea Alianței și au ajutat la găsirea unor soluții foarte utile pentru procedurile comune de organizare, conducere și susținere logistică a trupelor și tehnicii în teatrele de operații. „Aceste discuții au clarificat aspecte care deschid perspective pentru următorii 2-3 ani în cadrul Alianței”, a concluzionat Bădălan.

Declarațiile pot fi descărcate în variantele integrale de pe pagina de Internet a Ministerului Apărării Naționale (www.mapn.ro).


Compartimentul Relatii Publice
al Statului Major General