Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 142


Participarea ministrului Mircea Dușa la reuniunea miniștrilor aliați ai apărării, Bruxelles 24 – 25 iunie


Astăzi, 25 iunie, în cadrul reuniunii ministeriale a fost abordată și problematica Afganistanului, din perspectiva actualului angajament al NATO, prin intermediul misiunii “Resolute Support”. În acest sens, discuțiile ministrilor apărării s-au concentrat asupra evoluțiilor de securitate și, mai ales, a modului de gestionare a responsabilităților în asigurarea securității de către forțele de securitate și apărare afgane.

Un alt palier de dezbatere a vizat modalitatea de structurare în perpectivă a angajamentului direct, cu accent pe definirea parametrilor viitoarei formule a Parteneriatului Durabil NATO-Afganistan. În acest sens, a fost subliniată importanța angajamentului internațional în susținerea financiară a forțelor de securitate afgane. Pe aceste coordonate, ministrul român al apărării a reafirmat angajamentul României în susținerea procesului de stabilizare și reconstrucție a Afganistanului. Totodată, a menționat efortul semnificativ privind participarea țării noastre la “Resolute Support”, România ocupând locul al treilea în rândul contributorilor aliați, acționând într-un perimetru geografic extins care include zone cu nivel ridicat de risc (asigurarea protecției Aeroportului Internațional Kandahar).

De asemenea, ministrul apărării a exprimat sprijinul pentru derularea la nivel Aliat a unui proces de analiză vizând definirea coordonatelor temporale ale angajamentului NATO în Afganistan, cu luarea în considerare a condițiilor și provocărilor de securitate din acest teatru de operații. Ministrul Dușa a arătat că autoritățile române au în vedere participarea la misiunea „Resolute Support” în anul 2016, exprimând flexibilitatea în ceea ce privește configurarea acesteia, în funcție de cerințele misiunii.

În marja reuniunii ministeriale a fost organizată, la invitația Germaniei, o reuniune a statelor participante la misiuni în regiunea de nord a Afganistanului (Comandamentul Aliat pentru Instruire, Consiliere și Asistență Nord TAAC-N). Reuniunea a reprezentat un element suplimentar de aprofundare a schimbului de opinii la nivelul statelor contributoare în Afganistan cu privire la principalele evoluții de securitate înregistrate în ultima perioadă. În acest context, ministrul Dușa a exprimat aprecierea față de rolul Germaniei în asigurarea responsabilității de națiune cadru pentru regiunea de nord, reiterând susținerea acestor eforturi pe viitor, inclusiv prin disponibilitatea continuării prezenței echipei de pregătire.


Biroul de Presă