
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Discuþii oficiale Mihnea Motoc – Victoria Nuland, la sediul M.Ap.N.
Ministrul apãrãrii naþionale, Mihnea Motoc, s-a întâlnit luni, 18 ianuarie, cu Victoria Nuland, asistentul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Afaceri europene ºi eurasiatice.
În cadrul discuþiilor, au fost abordate aspecte referitoare la cooperarea militarã bilateralã, apreciatã drept consistentã ºi pragmaticã, atât în cadrul proiectelor strategice dezvoltate în þarã, cât ºi în teatrele de operaþii. Ministrul Motoc a subliniat importanþa Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI dintre România ºi SUA, pe dimensiunea cooperãrii militare, în cadrul arhitecturii de securitate angajatã de þara noastrã.
Au fost luate în discuþie, de asemenea, evoluþiile de securitate regionalã, inclusiv cele din Zona Mãrii Negre.
Oficialul român a apreciat cã pãstrarea ritmului de implementare a Planului de acþiune pentru creºterea capacitãþii operaþionale a NATO (Readiness Action Plan/RAP) reprezintã o prioritate în efortul aliat de adaptare la noile realitãþi din mediul de securitate global.
În context, au fost evidenþiate eforturile depuse de þara noastrã pentru îndeplinirea tuturor obligaþiilor asumate la nivel naþional în cadrul RAP, pânã la momentul Summit-ului de la Varºovia. Ministrul Motoc a subliniat consensul la nivelul tuturor forþelor politice naþionale cu privire la necesitatea modernizãrii forþelor armate ale României ºi întãrirea capacitãþii operaþionale a acestora, exprimat în cadrul acordului naþional care prevede alocarea unui nivel minim de douã procente din PIB pentru bugetul Apãrãrii pentru o perioadã de zece ani, începând cu 2017.
Ministrul apãrãrii naþionale a reamintit faptul cã în anul 2015 au fost atinse douã repere importante pe relaþia România - NATO, prin înfiinþarea, la Bucureºti, a celor douã structuri aliate - Unitatea de integrare a forþelor NATO (NFIU), respectiv Comandamentul Diviziei Multinaþionale Sud-Est.
În pregãtirea politicã ºi conceptualã a Summit-ului aliat de la Varºovia, la care se aºteaptã sã fie abordate mãsuri de adaptare pe termen lung a organizaþiei, a fost evidenþiatã contribuþia României, exprimatã, printre altele, prin gãzduirea, în luna aprilie 2016, unei reuniuni a directorilor responsabili cu politicile de apãrare din þãrile aliate.
Secþia Presã