Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 43


Raportul activității Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar în perioada deținerii președinției de către M.Ap.N.


Vineri, 12 februarie, a avut loc prezentarea și dezbaterea Raportului de activitate al Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (C.N.D.I.U.) pe perioada deținerii președinției de către Ministerul Apărării Naționale, la sediul instituției.

M.Ap.N. a deținut președinția comisiei, începând cu luna martie a anului 2015, funcția de președinte în exercițiu fiind asigurată de secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului, Otilia Sava.

Activitățile întreprinse pentru promovarea dreptului internațional umanitar în această perioadă au vizat aspecte legate de urmărirea și analizarea transpunerii în legislația internă a normelor internaționale de drept umanitar, respectarea normelor de drept internațional umanitar cuprinse în instrumentele juridice internaționale la care România este parte și continuarea îndeplinirii obligațiilor asumate prin ratificarea Statutului Curții Penale Internaționale, adoptat la Roma la 17 iulie 1998.

Activitățile de instruire și de învățământ în domeniul dreptului internațional umanitar au reprezentat preocupări constante ale membrilor comisiei. Doar la M.Ap.N., în perioada martie 2015 – martie 2016, Centrul de Drept Internațional Umanitar din Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a asigurat permanent participarea unui specialist pentru instruirea pe linia dreptului internațional umanitar a personalului care participă la misiuni în afara teritoriului statului român, numărul celor instruiți fiind de aproximativ 470 de militari.

C.N.D.I.U. este formată din câte un reprezentant al Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. În cadrul acestei ședințe, președinția C.N.D.I.U. a fost preluată de reprezentantul Ministerului Justiției.


Secția Presă