Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 69


Exercițiul NATO de management al crizelor – CMX 16


În perioada 9-16 martie, aproximativ 100 de experți din cadrul Administrației Prezidențiale, Guvernului României, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Ministerului Justiției, Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri vor participa la exercițiul NATO de management al crizelor, CMX 16.

CMX 16 este un exercițiu anual prin care Alianța exersează și testează procedurile de consultare și luare a deciziilor la nivelul politico-militar strategic. Exercițiul implică participarea personalului militar și civil din capitalele țărilor aliate, din Cartierul General și din comandamentele strategice ale NATO.

La fel ca și în cazul precedentelor exerciții de acest tip, CMX 16 nu presupune dislocări de forțe. Scenariul a fost conceput pentru a exersa procedurile de luare a deciziilor, care au fost întărite semnificativ ca urmare a implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a NATO (Readiness Action Plan), convenit la Summit-ul din Țara Galilor.

Exercițiul se bazează pe un scenariu fictiv, dar apropiat de condițiile reale, vizând o criză generată de aplicare a art. 4 și 5 ale Tratatului NATO și concentrarea pe conceptul de apărare colectivă. În același context, scenariul CMX 16 urmărește ca Alianța să fie pregătită să abordeze în mod eficient provocările reprezentate de amenințările de tip hibrid.

***

La nivel național, activitățile privind participarea la exercițiul CMX 16 sunt coordonate de Ministerul Apărării Naționale. România a participat pentru prima dată la un exercițiu de tip CMX în anul 1999, în calitate de țară semnatară a Parteneriatului pentru Pace, și a continuat în această formulă până în anul 2003. Începând cu anul 2004, România participă ca țară membră a Alianței, fiind contributor permanent la procesele de planificare și de desfășurare ale exercițiului.


Secția Presă