Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 165


Monumente dedicate eroului Remus Brânzan, inaugurate în Bosnia și Herțegovina


Secretarul de stat pentru relația cu Parlamentul, informare publică și creșterea calității vieții personalului, Otilia Sava, a efectuat, în zilele de 30 și 31 mai, o vizită oficială în Republica Bosnia și Herțegovina.

Cu acest prilej, au fost dezvelite două plăci comemorative dedicate memoriei sublocotenentului (pm) Remus Brânzan - una amplasată în Parcul memorial amenajat în Camp Butmir, și o a doua aflată pe coridorul Goradze, în dreptul localității Trnovo, locul în care eroul român a căzut la datorie pe 17 septembrie 1996.

La ceremonii au participat, alături de soția și fiul eroului, reprezentanți ai Brigăzii 10 Geniu, din care făcea parte Remus Brânzan, oficiali ai Ministerului Apărării din Bosnia și Herțegovina, reprezentanți ai conducerii celor două misiuni ale NATO și UE din această țară.

De asemenea, secretarul de stat s-a întâlnit cu militarii contingentului românesc și a vizitat Centrul de pregătire pentru participarea la operații în sprijinul păcii din Camp Butmir, unde a avut întrevederi cu generalul-maior Friedrich Schrötter, comandantul Forței Uniunii Europene (EUFOR) din Bosnia și Herțegovina, și cu reprezentanți ai conducerii Comandamentului NATO de la Sarajevo (NHQSa).

Programul delegației M.Ap.N. a cuprins și o serie de întâlniri la Ministerul Apărării, cu ministrul Marina Pendeč și cu ministrul adjunct Boris Jeriniæ, iar la Adunarea Parlamentară cu Președintele Comisiei Parlamentare pentru Apărare și Securitate, Sifet PodŸiæ, și Comisarul Militar Parlamentar, Bočko ©iljegoviæ.

Discuțiile pe care secretarul de stat Otilia Sava le-a purtat cu partenerii din Bosnia și Herțegovina s-au referit la centrele de asistență medicală pentru militarii răniți în teatrele de operații, la îmbunătățirea cadrului legislativ cu privire la modalitățile de sprijin pentru răniți, invalizi de război și urmașii militarilor decedați în teatrele de operații sau pe teritoriul național, precum și la menținerea în activitate a personalului devenit invalid ca urmare a operațiunilor militare.

***

Cele două opere comemorative de război au fost realizate în memoria slt. (pm) Remus Brânzan, în cursul anului 2015, de către Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor.


Secția Presă