Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 314


Participarea ministrului apărării naționale la Conferința multinațională în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice 2016


În prima zi a Conferinței multinaționale în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice, care se desfășoară la Londra, luni, 31 octombrie, ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, a susținut o alocuțiune în care a expus cele mai importante repere ale cooperării dintre România și SUA în domeniul apărării antirachetă, cu accent pe operaționalizarea bazei de la Deveselu.

În acest context, oficialul român a subliniat rolul important al României în procesul de realizare a capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice la nivel Aliat, prin asumarea găzduirii elementelor sistemului SUA dislocat în Europa, fapt ce a dus la creșterea substanțială a ariei de acoperire a sistemului NATO BMD și la declararea Capabilității Operaționale Inițiale la Summit-ul de la Varșovia. Ministrul Motoc a subliniat din nou caracterul defensiv al capabilității, plecând de la obiectivul urmărit, de a proteja populația și teritoriul Aliat de amenințări din afara spațiului euro-atlantic.

Pentru rezultatele meritorii în domeniul apărării antirachetă și ca recunoaștere a eforturilor și implicării active a Ministerului Apărării Naționale în operaționalizarea bazei de la Deveselu, ministrul apărării a primit premiul anual „David R. Israel”.

În marja conferinței, ministrul Motoc s-a întâlnit cu directorul Agenției pentru Apărare Antirachetă a SUA, viceamiralul James D. Syring. Pe parcursul întrevederii, ministrul apărării a reconfirmat angajamentul solid al României pentru domeniul apărării antirachetă, cu un rol important în contextul de securitate actual și a subliniat faptul că proiectul comun în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice a dus la creșterea securității României și a spațiului Euro-Atlantic și la întărirea Parteneriatului Strategic dintre România și SUA. A reiterat susținerea României pentru dezvoltarea pe mai departe a componentei europene a sistemului antirachetă al SUA, ca proiect strategic ce întărește relația transatlantică dintre aliații europeni și SUA, în plan bilateral și în cadrul NATO.


Secția Presă