Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 114


Reuniunea Comitetului și Comisiei Interministeriale, la Departamentul pentru Politica de Apărare și Planificare


Secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, a condus marți, 11 aprilie, la sediul M.Ap.N., reuniunea extraordinară a Comitetului Interministerial pentru implementarea Acordului de acces dintre România și Statele Unite ale Americii privind activitățile forțelor SUA staționate pe teritoriul României (DCA) și a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România (BMDA).

Reuniunea a întrunit secretari de stat din ministere, dar și experți ai instituțiilor publice implicate direct în implementarea prevederilor Acordului de acces.

În calitate de președinte al Comitetului Interministerial, secretarul de stat Mircea Dușa a pus accent pe exercițiile comune de instruire bilaterală și multinațională desfășurate de forțele române și americane în acest an pe teritoriul țării noastre, dar și pe stadiul proiectelor de construcții ale partenerului american în facilitățile și zonele convenite. În timpul discuțiilor, au fost prezentate inclusiv propunerile rezultate în urma reuniunii Comitetului Mixt România - SUA care a avut loc la București, la sfârșitul lunii martie.

Reprezentanții ministerelor și instituțiilor participante au prezentat modul de îndeplinire, în domeniile proprii de responsabilitate, a cerințelor care decurg din prevederile Acordului de Acces și aranjamentelor de implementare ale acestuia.

Stadiul de pregătire și cooperarea inter-departamentală în desfășurarea exercițiilor militare planificate în acest an pe teritoriul național, la care vor lua parte militari din țările aliate și partenere, au fost analizate pe timpul unei sesiuni a Comisiei Interministeriale pentru legătura cu forțele armate străine, la care au participat reprezentanții ministerelor cu responsabilități în activitățile de intrare, staționare și tranzit ale forțelor armate străine pe teritoriul României, ședință prezidată, de asemenea, de secretarul de stat Mircea Dușa.


Secția Presă