Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 213


Programul activităților dedicate „Anului Mărăști, Mărășești, Oituz - 100”


Ministerul Apărării Naționale, prin Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, organizează, în perioada următoare, ceremonii militare și religioase dedicate sărbătoririi „Centenarului Primului Război Mondial” în anul 2017, declarat „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz - 100”.

Activitățile vor debuta joi, 20 iulie, începând cu ora 18.00, cu ceremonia militară și religioasă pregătită de ONCE la Mausoleul eroilor români de la Mărăști, județul Vrancea.

De asemenea, memoria militarilor căzuți pentru țară în prima conflagrație mondială va fi cinstită și la Mausoleul eroilor români de la Soveja, județul Vrancea, printr-o ceremonie organizată vineri, 4 august, începând cu ora 12.00.

Duminică, 6 august, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, atașați străini ai apărării și personalități ale admnistrației publice locale vor participa la ceremoniile organizate la Mausoleul eroilor de la Focșani, începând cu ora 11.00, și la Mausoleul eroilor români de la Mărășești, județul Vrancea, de la ora 18.00.

În garnizoana Bacău, Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, în colaborare cu unități militare din zonă, va organiza sâmbătă, 19 august, de la ora 10.00, în Cimitirul de onoare al eroilor români și străini din comuna Oituz, acțiuni comemorative dedicate eroilor care au căzut în luptă.

Tot în contextul „Centenarului Primului Război Mondial” și al „Anului Mărăști, Mărășești, Oituz - 100”, va avea loc marți, 22 august, de la ora 11.00, ceremonia de la Monumentul eroinei Ecaterina Teodoroiu din satul Muncelu, comuna Străoane, județul Vrancea.

Ministerul Apărării Naționale îi invită pe cetățeni să asiste la toate activitățile de comemorare a eroilor Primului Război Mondial.
* * *

Peste 330.000 de militari români și-au pierdut viața în urma acestei conflagrații mondiale, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație.

Prin Hotărârea Guvernului României nr. 821/2015, cu modificările și completările ulterioare, a fost aprobat Programul Național al manifestărilor ocazionate de Centenarul Primului Război Mondial, iar anul 2017 a fost declarat „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz — 100” și dedicat comemorării a 100 de ani de la sacrificiul ostașilor români în luptele de la Mărăști, Mărășești și Oituz, prin Hotărârea Guvernului României nr. 221/2017.


Secția Presă