Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 26


Reuniune România – NATO pentru analiza capabilităților pentru apărare 2017 – 2018


În zilele de 6 și 7 februarie se desfășoară la București „Reuniunea România – NATO pentru analiza capabilităților pentru apărare 2017-2018”.

Reuniunea este o etapă importantă în ,,Analiza capabilităților pentru apărare”, din cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

În cadrul agendei celor două zile, sunt analizate gradul în care obiectivele politice ale NATO, nivelul de ambiție și țintele de capabilități asociate au fost îndeplinie și, ulterior, vor fi trasate direcțiile pentru următorul ciclu de planificare a apărării.

Consultările specialiștilor au în vedere planurile pe termen mediu și lung, alocările bugetare multianuale și modul de îndeplinire a angajamentelor asumate. Concluziile acestei analize vor fi aprobate de către miniștrii apărării din statele membre NATO în cadrul reuniunii din luna iunie.

România rămâne angajată în procesul de dezvoltare a capabilităților necesare Alianței pentru îndeplinirea tuturor misiunilor, în conformitate cu Nivelul de Ambiție al NATO, răspunzând astfel atât cerințelor de securitate națională, cât și celor specifice nivelului regional și euroatlantic. Bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale pentru anul 2018 reprezintă două procente din PIB, iar fondurile destinate achiziției de echipamente majore reprezintă aproximativ 35 de procente din bugetul total, mult peste procentul de 20% recomandat de NATO. Printre prioritățile înzestrării în 2018 se numără sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare HIMARS, al doilea sistem PATRIOT, Corveta multifuncțională și sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă, toate cu finanțare asigurată.

***

România este reprezentată la discuții de specialiști din cadrul Departantului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, dar și ai Statului Major al Apărării, ai categoriilor de forțe și ai comandamentelor de sprijin. La activitate participă și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe și ai Ministerului Afacerilor Interne.

Finalul reuniunii va fi marcat de o întrevedere bilaterală între secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa, și Paul Savereux, directorul Direcției de planificare a apărării din cadrul NATO.


Biroul presă