Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 38


Reuniunea miniștrilor aprrii din statele membre ale NATO


n prima zi a Reuniunii minitrilor aprrii din statele membre NATO, desfurat miercuri, 14 februarie, la Bruxelles, discuțiile s-au concentrat pe postura de descurajare nuclear, partajarea echitabil a responsabilitilor ntre aliați, adaptarea structurii de comand a NATO i modernizarea Alianței n general, precum și pe cooperarea ntre NATO și UE.

Unul dintre principalele subiecte de pe agenda sesiunilor de lucru a fost reprezentat de partajarea echitabil a responsabilitților n cadrul NATO (burden sharing), n termeni de cheltuieli pentru aprare, capabilitți și contribuții la operații și misiuni sub egida Alianței. Discuțiile au avut fost fundamentate pe evaluarea Secretarului General NATO, respectiv pe rapoartele anuale de nivel strategic ale aliaților referitoare la implementarea angajamentelor asumate n cadrul Alianței, n special cele referitoare la creșterea cheltuielilor pentru aprare (Defence Investment Pledge - DIP) din 2014. Rezultatele discuțiilor vor contribui la conturarea cadrului abordrii acestui subiect la Summit-ul de la Bruxelles, din iulie 2018.

O sesiune distinct a Consiliului Nord-Atlantic a fost dedicat eforturilor de modernizare a Alianței, pe fondul mediului actual de securitate caracterizat de provocri imprevizibile și n permanent schimbare. Astfel, subiectul central l-a reprezentat reforma Structurii de Comand a NATO, al crei model a fost aprobat, dup ce fusese agreat de ctre miniștrii aliați ai aprrii n noiembrie 2017, n vederea adaptrii Alianei la noul mediu de securitate. Discuțiile miniștrilor aprrii s-au concentrat, de asemenea, pe tema adaptrii instituționale, linie de acțiune prevzut n cadrul Comunicatului final al Summit-ului NATO de la Varșovia, alturi de adaptarea politic și militar. n acest context, miniștrii aliați ai aprrii au discutat pe marginea unei mai bune prioritizri a programelor și resurselor aliate curente.

Pe parcursul cinei de lucru, eveniment la care au participat naltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, respectiv reprezentanții Finlandei și ai Suediei, au fost abordate aspecte legate de securitatea european, proiectarea stabilitții n zonele nvecinate, precum i inițiativele europene de aprare și cooperare NATO - UE. Cu aceast ocazie, oficialul romn a exprimat aprecieri pentru progresele nregistrate n dezvoltarea cooperrii ntre cele dou organizații, subliniind nevoia unei abordri realiste și pragmatice pentru implementarea integral a msurilor agreate anterior, dar și necesitatea dezvoltrii parteneriatului strategic dintre NATO și UE.


Biroul pres