Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 137


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul elen


În zilele de 14 și 15 mai, ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, efectuează o vizită oficială în Republica Elenă, la invitația ministrului elen al apărării, Panos Kammenos.

În cadrul discuțiilor purtate, cei doi înalți demnitari au trecut în revistă stadiul cooperării româno-elene în domeniul apărării, atât în plan bilateral și regional, cât și în cadrul NATO și al Uniunii Europene. În context, au fost evaluate posibilitățile de intensificare a cooperării dintre cele două state pe palierul apărării, fiind reiterată invitația către forțele armate elene de a contribui la operaționalizarea structurilor NATO găzduite pe teritoriul României și de a participa la exercițiile multinaționale planificate în anul 2018 de România.

În context, ministrul Fifor a mulțumit omologului elen pentru participarea cu ofițeri de stat major la „Sea Shield 18”, cel mai mare exercițiu aliat în regiunea Mării Negre din acest an, organizat de Forțele Navale Române.

Agenda discuțiilor a inclus, de asemenea, subiecte referitoare la programele de modernizare și înzestrare ale celor două forțe armate, precum și la partajarea echitabilă a responsabilităților și riscurilor între aliați. Totodată, a avut loc și un schimb de opinii cu privire la situația de securitate din Balcanii de Vest, Regiunea Mării Negre și Marea Mediterană.

Cei doi oficiali și-au exprimat interesul reciproc pentru consolidarea relațiilor de cooperare în domeniul apărării, inclusiv în sfera dezvoltării capabilităților militare, atât prin valorificarea opțiunilor de colaborare româno-elene, cât și în cadrul inițiativelor multinaționale dezvoltate sub egida NATO și UE, fiind identificate domenii de interes care să stea la baza inițierii unor proiecte comune pentru industriile de apărare ale celor două țări.


Biroul presă