Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 260


Manifestări dedicate împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman și Centenarului Marii Uniri


Ministerul Apărării Naționale organizează, între 14 și 16 septembrie, la Bușteni, județul Prahova, o serie de manifestări dedicate comemorării Primului Război Mondial, a celebrării Marii Uniri și a împlinirii a 90 de ani de la inaugurarea Crucii Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman.

Astfel vineri, 14 septembrie, la Centrul de pregătire pentru personalul din industrie (str. Paltinului, nr.16, Bușteni) vor avea loc, între orele 10.00 și 12.00, prezentarea unei expoziții realizate de Studioul de Arte Plastice al Armatei, a unei expoziții documentare dedicate aniversării Centenarului Întregirii României, realizată de Editura „Stefadina”, și a enciclopediei electronice „România 1918.Oameni, momente și imagini” realizată de SIVECO România, în parteneriat cu instituții prestigioase de cultură și personalități ale societății românești.

De asemenea, Asociația Tradiția Militară va prezenta ținute militare din perioada Războiului de Întregire a României.

De la ora 15.00, tot la sediul Centrului va avea loc simpozionul dedicat evenimentului, în cadrul căruia, pe lângă expuneri ale unor personalități culturale și științifice și ale reprezentanților conducerii M.Ap.N., va fi prezentat un film documentar dedicat aniversării Centenarului Marii Uniri și va fi lansat Albumul Monografic cu titlul ,,Crucea - slăvitul semn de biruință în Războiul de Întregire a Romaniei - 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri”.

Sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 11.30, la Crucea Eroilor Neamului de pe Vârful Caraiman va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane de flori, prezentarea simbolisticii Crucii Caraiman și a acțiunilor Armatei României în Războiul de Întregire a Neamului, dar și o demonstrație de reconstituire istorico-militară organizată de Asociația Tradiția Militară precum și un recital susținut de către maestrul naist Nicolae Voiculeț.

În același timp, în Bușteni vor fi prezentate publicului larg expoziții dedicate evenimentului, vor avea loc exerciții demonstrative (supraviețuire, escaladă și tiroliană, intervenție EOD etc).

În seara zilei de 15 septembrie, începând cu ora 18.00, Muzica Militară a Academiei Forțelor Aeriene “Henri Coandă” din Brașov va susține un concert de muzică. În continuarea spectacolului, maestrul Nicolae Voiculeț va avea un moment artistic la nai, fiind urmat de un recital susținut de către formațiile artistice aparținând Cercurilor militare din Curtea de Argeș și Câmpulung Muscel, ale elevilor Colegiului Național Militar ,,Dimitrie Cantemir” din Breaza, ale grupurilor cultural-artistice din orașul Bușteni, precum și ale elevilor din comunitățile istorice românești de peste granițe (elevii din comunitătile istorice românești din Bulgaria, Republica Moldova, Serbia și Ucraina vor purta costume populare specifice zonelor pe care le reprezintă).

Duminică, 16 septembrie, de la ora 10.00, la Castelul Peleș va avea loc un spectacol de muzică de fanfară și o demonstrație de reconstituire istorico-militară organizată de Asociația Tradiția Militară.

Activitățile sunt inițiate și organizate de Secretariatul General al M.Ap.N., în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și aprobat de Comitetul Interministerial pentru Centenar.


Biroul presă