Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 301


Misiuni executate de forțele M.Ap.N. în cadrul exercițiului SEISM 2018


Forțele din Ministerul Apărării Naționale continuă implementarea măsurilor în sprijinul autorităților administrației publice centrale și locale. Statul Major al Apărării a angajat, conform atribuțiilor stabilite în aceste situații, forțe și mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forțe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliție militară și Direcția Medicală a MApN, totalizând peste 1.000 de militari și mijloace tehnice, rutiere și aeriene.

Astfel, Direcția Medicală desfășoară, la această oră, activități pentru instalarea spitalului de campanie al MApN (Modulul ROL 2 extins), în proximitatea Capitalei, în poligonul Centrului 70 Geniu Aviație din comuna Pantelimon, jud. Ilfov. Modulul ROL 2 extins asigură toate facilitățile spitalicești necesare intervenției în situații de urgențe civile: triaj, laborator, radiologie, farmacie, sterilizare, modul operator A, modul operator B, postoperator A, postoperator B, module de recuperare, modul CIS (comunicații și informatică).

În cadrul acestui spital de campanie vor acționa, în cadrul exercițiului, peste 80 de medici și personal sanitar mediu și auxiliar din subordinea unităților sanitare subordonate Direcției medicale și de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central. De asemenea, vor fi asigurați 80 militari (în ținută civilă - studenți ai Institutului Medico-Militar) care să îndeplinească rolul de victime/pacienți, pentru a asigura derularea, în condiții cât mai realiste, a fluxurilor specifice în cadrul spitalului de campanie.

Statul Major al Forțelor Terestre pune în aplicare măsurile de transport al containerelor medicale tip ISO-20 ale spitalului de campanie ROL 2 din subordinea Direcției Medicale, cu 12 autotranscontainere de tip ATC și dispunerea/instalarea în locația stabilita prin scenariu, asigura poliție militară pentru însoțirea coloanelor militare, deplasarea în condiții de siguranță și paza / securitatea perimetrală a locației în care se dispune spitalul de campanie. De asemenea, Statul Major al Fortelor Terestre va asigura 320 militari (în ținută civilă) care să îndeplinească rolul de victime/pacienți în cadrul intervențiilor medicale simulate.

Statul Major al Forțelor Aeriene asigură două aeronave (C-27 J Spartan și C130-Hercules) pentru executarea misiunilor de evacuare medicală și transport medical aerian care vor fi solicitate de autorități și asigură suportul operațional ca punct de operare al aeronavelor partenerilor internaționali participanți la exercițiu. Și SMFA va asigura 120 militari (în ținută civilă) pentru îndeplinirea rolurilor de victime/pacienți în cadrul intervențiilor medicale simulate.

„SEISM 2018” își propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare și răspuns, la nivel local, regional si national în cazul producerii unui seism major, generator de victime multiple. În acest scop vor fi puse în aplicare „Concepția națională de răspuns post seism”, precum și planurile și procedurile specifice pentru gestionarea acestei situații de urgență de amploare aferente fiecarei institutii responsabile.


Biroul presă