Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 307


Precizri M.Ap.N.


Referitor la aspectele sesizate n spațiul public n legtur cu noile uniforme combat ale Armatei Romniei, Biroul de pres al MApN face urmtoarele precizri:

Toate produsele de echipament din cadrul ținutei combat, intrat n echiparea militarilor romni, au fost achiziționate prin licitație deschis desfșurat n mod transparent pe platforma on-line SEAP, prin anunț publicat n data de 23 februarie 2017. Astfel, au fost achiziționate urmtoarele produse: bocanci combat din piele ntoars, capel combat, centur combat, costum de protecție mpotriva intemperiilor, costum combat categorii de forțe, costum termic, ecuson brodat, emblem coifur, fes, lenjerie termic, mnuși combat, mnuși tactice, plrie, pulover polar, scurt, tricou, vest tactic multifuncțional.

Pentru elaborarea specificațiilor tehnice, au fost testate o serie de materiale și prototipuri de uniforme produse n laboratoarele Armatei, evaluate prin purtare de un numr de 436 militari, n perioada 2015-2016.

Dup finalizarea procedurii de licitație deschis, a fost ncheiat n data de 12 iulie 2017 un acord -cadru cu 13 furnizori, pentru produsele menționate mai sus. Unul dintre acești furnizori este S.C. ADINA SRL care are de livrat Armatei Romne, printre altele, costumul combat.

Valoarea maxim estimat total a acordului-cadru este de 146 milioane lei, pentru toate cele 17 produse. Costumul combat (veston și doi pantaloni) reprezint 9 la sut din total, adic aproximativ 14 milioane lei, la un preț de 161 de RON, fr TVA, per bucat.

Primul contract subsecvent s-a ncheiat cu S.C. ADINA SRL, n data de 7 august 2017. Alturi de alte produse atribuite, s-au livrat la termen aproximativ 30.000 costume combat pentru toate categoriile de forțe.

n luna aprilie 2018, s-a semnat al doilea contract subsecvent pentru aproximativ 50.000 de costume combat, care urmeaz a fi livrate pn la sfrșitul anului.


Cu privire la costumele combat:

• norma de echipare a militarilor este de dou costume la doi ani, pentru misiunile desfșurate n țar și dou costume la șase luni, pentru perioada misiunilor din teatrele de operații. La sfrșitul perioadelor menționate, costumele combat și consum durata de utilizare.

• pentru buna pstrare n timp a echipamentului combat este foarte important respectarea condițiilor de ntreținere precizate att pe etichetele de produs, ct și n specificațiile tehnice.

• au o perioad de garanție prevzut prin contract de 12 luni, timp n care furnizorul are obligația a nlocui produsele, fr costuri suplimentare, n maximum 10 zile lucrtoare de la data notificrii furnizorului de ctre beneficiar.

• n urma echiprii militarilor cu noua ținut și n special dup dislocarea primului contingent n teatrele de operații, n luna februarie 2018, au fost sesizate o serie de disfuncții legate de scmoșarea și decolorarea costumelor. Toate aceste probleme au fost colectate periodic prin intermediul chestionarelor de evaluare distribuite fiecrui militar. n plus, echipe ale ministerului s-au deplasat n Afganistan pentru evaluarea la fața locului.

• n baza concluziilor rezultate, MApN a notificat firma productoare cu privire la problemele semnalate, astfel nct acestea s fie rezolvate nainte de producția celui de-al doilea lot de ținute combat.


Biroul pres