Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Căpitan Florin POPOACĂ

 


Comunicat nr. 429


„Regele Ferdinand” se pregătește pentru „Active Endeavour”


Fregatele „Mărășești” și „Regele Ferdinand” parcurg, în perioada 16-20 septembrie a.c., un program de pregătire în comun în Marea Neagră. Activitatea se înscrie în procesul de evaluare a fregatei „Regele Ferdinand” în vederea participării, timp de două luni, la misiunea NATO „Active Endeavour” în Marea Mediterană.

Cele două fregate vor desfășura activități de monitorizare a traficului comercial, de respingere a unui atac executat de o ambarcațiune ușoară. De asemenea, se va simula respingerea unui atac aerian, se vor efectua acțiuni de reaprovizionare pe mare, de remorcaj, comunicații.

Antrenarea echipajelor în conformitate cu standardele NATO, perfecționarea deprinderilor în executarea manevrelor și întărirea coeziunii echipajelor sunt principalele obiective urmărite pe timpul ieșirii pe mare a celor două nave.
***
Pe 12 septembrie 2001, NATO a implementat prevederile Articolului 5 din cadrul Tratatului de la Washington ca urmare a atacurilor teroriste îndreptate împotriva Statelor Unite. Ca urmare a solicitării SUA, Alianța Nord-Atlantică a decis desfășurarea de elemente din compunerea Grupării Permanente a NATO din Marea Mediterană (STANAVFORMED).
Operațiunea „Active Endeavour” a început în mod oficial în octombrie 2001 când gruparea a fost desfășurată, pentru a contribui prin prezența navelor în această zonă, la campania internațională de luptă împotriva terorismului.
Statul Major al Fortelor Navale