Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Col Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 443


Continuă acțiunile armatei în sprijinul populației afectate de inundații


Aproximativ 600 de militari, cu 100 de mijloace tehnice, au intervenit ieri și în cursul nopții de duminică spre luni, pentru ajutorarea populației sinistrate și limitarea urmărilor inundațiilor în județele Ialomița, Ilfov, Dâmbovița, Dolj și Prahova. Cea mai mare parte a militarilor se află în județul Ialomița, fiind pregătiți pentru desfășurarea, în continuare, a unor noi acțiuni, la solicitarea autorităților locale.

Acțiunile armatei au constat, în principal, în salvarea și evacuarea de persoane și bunuri, executarea de lucrări de apărare împotriva inundațiilor și efectuarea de transporturi de apă potabilă, alimente, materiale de primă necesitate.

În Ialomița, militari ai Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, recent reveniți în țară din Irak, geniști din Brăila, infanteriști marini de la Babadag și militari ai Regimentului 30 Gradă și Protocol au executat lucrări de consolidare a digurilor de pe malul râului Ialomița și urmează să primească noi misiuni pentru prevenirea efectelor viiturilor, îndeosebi în dreptul localităților Cosâmbești, Țăndărei și Frățilești. Militarii aflați în misiune la Bărbulești și Cosâmbești au fost inspectați, duminică după-amiază, de ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu.

De asemenea, militari ai Batalionului 96 Geniu, din București, au intervenit ieri pentru detonarea, prin explozii controlate, a plaurilor de pe lacul Cernica, județul Ilfov. Acțiunea continuă în cursul zilei de astăzi.

În localitatea prahoveană Râfov au fost transportate materiale de cazarmament pentru 50 de persoane (paturi, saltele, pături, perne), iar militari din Craiova și din Târgoviște participă la aprovizionarea cu apă potabilă a populației afectate de inundații din Coțofenii din Față (județul Dolj) și din Potlogi și Poiana (Dâmbovița).

Alte efective ale armatei, cu tehnica aferentă, sunt pregătite, în garnizoanele de reședință, pentru ca în maximum două ore să fie în măsură să se deplaseze, la cererea autorităților, în zonele sinistrate.Biroul de Presa al M.Ap.N.