Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Ion Ciontea

 


Comunicat nr. 478


Militarii români au contribuit la buna desfășurare a Referendumului din Irak


Contingentul românesc din Irak a depășit fără probleme perioada premergătoare și momentul desfășurării referendumului pentru validarea proiectului Constituției acestei țări, încheiat pe data de 15 octombrie, la ora 17.00.

Militarii Batalionului 20 Infanterie au executat patrule pe principalele căi de comunicații din aria de responsabilitate în scopul menținerii unui climat de securitate propice desfășurării scrutinului. Conform dispozițiilor comandamentelor Diviziei Multinaționale de Sud-Est și Brigăzii italiene „Ariete” paza secțiilor de votare a fost asigurată de forțele irakiene de securitate, trupele multinaționale, inclusiv cele două detașamente românești din Camp „Mittica”, fiind pregătite să intervină la ordin pentru buna desfășurare a referendumului. În acest sens, o subunitate cu transportoare blindate din Batalionul 20 Infanterie a fost pregătită să acționeze ca forță de reacție rapidă. De asemenea, Compania de Poliție Militară a pus la dispoziția MSU (Unitate Multinațională Specializată) un pluton cu blindate pentru a acționa la cerere în sprijinul regimentului de carabinieri subordonat Brigăzii „Ariete”.

În perioada premergătoare scrutinului „Scorpionii Negri” au monitorizat constituirea dispozitivelor de siguranță la secțiile de votare situate în estul provinciei Dhi Qar. Misiunile au fost executate în colaborare cu autoritățile locale și trupele irakiene, respectând tradițiile islamice din perioada ramadanului, care se încheie la începutul lunii viitoare.

În centrul Irakului, geniștii români dislocați la Al Hillah și Ad Diwaniyah, au fost solicitați să execute o serie de elemente de protecție a spațiilor în care populația irakiană și-a exprimat votul, conform dispozițiilor comandantului Diviziei Multinaționale de Centru-Sud.
Biroul de Presa al M.Ap.N.