Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 514


Eroi români comemorați la Kandahar


Cei trei eroi români căzuți la datorie în Afganistan, sublocotenenții post-mortem Iosif-Silviu Fogorași, Mihail-Anton Samoilă și Narcis Șonei, au fost comemorați astăzi dimineață, în fața monumentului ridicat, pentru a le evoca amintirea, în tabăra românească de la Kandahar. La slujba de pomenire, oficiată de preotul batalionului, au participat toți militarii Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”, precum și invitați de la alte unități ale forțelor coaliției.

Pe 11 noiembrie 2003, o coloană de transportoare blindate românești a fost atacată cu focuri de armă în timp ce se întorcea în tabără după îndeplinirea unei misiuni. În acest incident, sergentul-major Iosif-Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, sergentul-major Mihail-Anton Samoilă a fost rănit, iar după trei zile a decedat într-un spital militar din Bagram, Afganistan.

În după-amiaza zilei de 24 aprilie 2005, sergentul Narcis Șonei și-a pierdut viața după ce transportorul blindat în care se afla a trecut peste un mijloc exploziv care a provocat o deflagrație.

Cei trei militari au fost avansați post-mortem la gradul de sublocotenent, prin ordin al ministrului apărării naționale, și au fost înmormântați în țară, cu onoruri militare.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!Biroul de Presa al M.Ap.N.