Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 561


MILITARII ROMÂNI DIN IRAK, VIZITAȚI DE PREȘEDINTELE BĂSESCU


Militarii români aflați în teatrul de operații din Irak au primit astăzi, 21 decembrie a.c., vizita președintelui Traian Băsescu, însoțit de ministrul apărării, Teodor Atanasiu, și de șeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Pe timpul vizitei, au avut loc întrevederi la nivel înalt cu comandantul Forței Multinaționale din Irak, generalul american William Casey jr., cu alți comandanți din cadrul Coaliției Internaționale care au militari români în subordine, precum și cu guvernatorul provinciei irakiene Dhi Qar, unde se află zona de responsabilitate a Batalionului 20 Infanterie și a Companiei de Poliție Militară.
În “Camp Mittica”, oficialii români au oferit daruri de sărbători militarilor români aflați în misiune, au asistat la un scurt spectacol de colinde tradiționale și au luat împreună masa de prânz.
La încheierea vizitei, Președintele României a consemnat în Cartea de onoare a “Scorpionilor Negri”: “O zi alături de militarii români din Irak, o zi în care și un președinte simte nevoia să redevină soldat. Mulțumesc Armatei Române!”

Informații suplimentare pot fi accesate pe pagina din Internet a Ministerului Apărării Naționale, www.mapn.ro.

* * *
În Irak, în cadrul operației de stabilizare și reconstrucție "IRAQI FREEDOM", Armata României participă din iulie 2003. În prezent se află în misiune aproximativ 860 militari, țara noastră situându-se pe locul al optulea în rândul statelor care contribuie cu forțe la coaliție.
În cadrul Diviziei Multinationale Centru-Sud, aflată sub comanda poloneză, acționează ofițeri și subofițeri de stat major, la comandamentul diviziei, și un Detașament de geniu, dislocat la Ad Diwaniyah, compus din 149 militari. Principalele misiuni ale geniștilor sunt de construire și reparare de drumuri, amenajare de platforme pentru elicoptere și pentru parcarea tehnicii, construire, inspecție și întreținere de poduri, realizare de elemente genistice pentru protecția forțelor, executare de lucrări de construcții-montaj pentru încartiruirea personalului.Geniștii români realizează, de asemenea, și lucrări în folosul populației civile. Tot la Ad Diwaniyah se află dislocat și un detașament de informații militare.
În cadrul Diviziei Multinationale Sud–Est, aflată sub comandă britanică, își desfășoară activitatea ofiteri de stat major la comandamentul diviziei, dislocat la Basra. De asemenea, în compunerea Italian Joint Task Force acționează ofițeri de stat major și un Batalion de Infanterie, dislocat la An Nasiriyah, cu 405 militari. Aceștia îndeplinesc misiuni de sprijin umanitar, însoțire convoaie de materiale,, asigurarea securității bazei de dislocare, misiuni permanente de pază, patrulare si cercetare apropiată în zona de responsabilitate. Tot la An Nasiriyah se mai afla o companie de poliție militară, cu 100 de militari, sub controlul operațional al unei brigăzi italiene. Compania îndeplinește misiuni de recunoaștere, escortare de convoaie militare și civile, însoțire și protecție VIP-uri, control și monitorizare trafic.
La spitalul de campanie american din Abu Ghraib, își desfășoară activitatea o echipă medicală formată din 20 de medici și asistenți. La Comandamentul Forței Multinaționale și în cadrul Autorității Provizorii a Coaliției, ambele de la Bagdad, lucrează cinci ofițeri, iar în cadrul Forței de Protecție a Misiunii de Asistentă ONU în Irak (UNAMI), la Basra, un număr de 100 militari îndeplinesc, din primăvara anului 2005, misiuni de protecție a demnitarilor.Biroul de Presa al M.Ap.N.