Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt. Carmen Moise

 


Comunicat nr. 93


Nouti privind valorificarea bunurilor excedentare din M.Ap.N.


Ministrul aprrii naionale, Teodor Atanasiu, a aprobat noile „Instruciuni de aplicare a Regulamentului privind organizarea procedurilor pentru valorificarea bunurilor aflate n administrarea Ministerului Aprrii Naionale”.

Unitile militare gestionare organizeaz proceduri de valorificare, pe plan intern, pentru bunuri, cum sunt obiecte de inventar, materiale de resorturile “hrnire”, „construcii-cazare”, „echipament”, unelte genistice, ambalaje, precum i deeuri de sticl, cauciuc, textile, lemn, hrtie, carton i material plastic. Valorificarea acestor bunuri se face numai prin selecie de oferte de pre/negociere direct.

Compania Naional Romtehnica S.A. valorific bunuri diferite de cele precizate anterior, prin licitaii publice deschise cu strigare i prin selecii de oferte de pre/negociere direct. Activitile premergtoare i ulterioare organizrii i derulrii procedurilor de valorificare de ctre Companie se efectueaz, la nivelul Ministerului Aprrii Naionale, prin grija Comandamentului Logistic ntrunit.

ncepnd din luna septembrie 2006, centrele zonale de depozitare a materialelor i centrele de domenii i infrastructuri vor avea posibilitatea s valorifice bunuri aflate n gestiunea lor prin vnzare cu amnuntul, n puncte de prezentare – desfacere organizate la sediile acestora.

Armamentul i tehnica de lupt demilitarizate, care nu s-au valorificat pe piaa extern n termen de ase luni de la data transmiterii ofertelor, se vor putea valorifica n plan intern prin licitaii publice deschise cu strigare, la care pot participa operatori economici specializai i autorizai n fabricaia, repararea sau modernizarea bunurilor respective ori n valorificarea deeurilor feroase i neferoase. Deeurile vor fi preluate numai dup ce armamentul i tehnica de lupt au fost dezmembrate la sediile unitilor militare gestionare.

Tehnica de lupt demilitarizat de aviaie, marin i din arma geniu se valorific i ctre operatorii economici specializai i autorizai n comercializarea bunurilor de acest gen. Tractoarele de artilerie, lunetele de observare, binoclurile i busolele se valorific prin licitaii publice deschise cu strigare, la proceduri avnd posibilitatea s participe persoane fizice sau juridice romne.

Piesele de artilerie, aeronavele i navele demilitarizate se valorific, contra cost, prin selecie de oferte de pre/negociere direct ctre persoane fizice sau juridice care se angajeaz, n scris, c le ntrebuineaz numai pentru ambientarea monumentelor i cldirilor. Bunurile de acest gen care rmn neadjudecate dup ce s-au parcurs, trimestrial, dou selecii de oferte de pre/negocieri directe, pot fi transmise fr plat ctre instituiile publice, acestea asumndu-i obligativitatea de a suporta contravaloarea cheltuielilor de demilitarizare i de transport.

Piesele de schimb pentru tehnic i utilaje, care nu se adjudec prin licitaii i selecii de oferte de pre/negociere direct, se valorific prin licitaii, n starea n care se afl, la preuri de deeuri numai ctre societile comerciale autorizate ca valorificator prin OUG nr. 16 din 2001.

Bunurile care au parcurs procedurile de valorificare prin licitaii/selecii de oferte de pre/negocieri directe i rmn neadjudecate, cu excepia celor care implic aprarea rii, ordinea public i sigurana naional, precum i a bunurilor mobile clasate conform legii, pot fi transmise, la cerere, fr plat ctre instituiile publice, inclusiv ctre unitile de cult religioase recunoscute n Romnia. Cererile privind transmiterea fr plat a acestor bunuri se adreseaz, n exclusivitate, Comandamentului Logistic ntrunit.

Bunurile mobile clasate conform legii, precum i cele care sunt susceptibile a fi clasate se transmit fr plat, pe baz de protocol, cu aprobarea ministrului aprrii naionale, numai ctre Ministerul Culturii i Cultelor sau ctre unitile de cult religioase recunoscute n Romnia.

Armamentul, tehnica de lupt i muniiile se pot valorifica i direct, fr organizare de licitaie, n starea n care se afl, ctre operatori economici din industria de aprare, prin schimb de bunuri contra bunuri sau servicii oferite de acetia i care sunt necesare Armatei Romniei. Schimbul de bunuri contra bunuri/servicii are la baz compensarea valoric, plecndu-se de la preurile de producie/servicii practicate de operatorii economici din industria de aprare, la data negocierii schimbului.

Documentele privind organizarea i derularea procedurilor de valorificare a bunurilor prin C.N. Romtehnica S.A. pot fi accesate pe pagina de Internet a Companiei, la adresa: www.romtehnica.com.ro.

Relaii suplimentare pot fi obinute de la C.N. ROMTEHNICA S.A., telefoane 021/318.50.04, int. 127, 128 i 129; 021/318.50.07, 021/318.50.30, sau de la Comandamentul Logistic ntrunit, pentru transmitere de bunuri fr plat, telefoane 021/410.78.80 sau 021/410.78.81, int. 243.Biroul de Presa al M.Ap.N.