Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mihai Ursache

 


Comunicat nr. 170


Week-end „de epoc” la Muzeul Militar Naional


Cea de-a asea ediie a "Zilelor Muzeului Militar Naional" se desfoar smbt, 13 mai, i duminic, 14 mai a.c., ntre orele 10.00 i 14.00, la sediul acestei instituii din Bucureti, Strada Mircea Vulcnescu, nr. 125 – 127.

Manifestrile din acest an sunt dedicate evocrii armatei romne din epoca regelui Carol I (1866-1914), astfel nct publicului larg i se ofer prilejul de a cunoate modul de echipare i dotare a militarilor romni, precum i aspecte ale vieii cotidiene osteti din epoc.

Un detaament al „micilor dorobani”, format din copii cu vrste ntre 6 i 12 ani, i Grupul de reconstituire a Regimentului 6 Dorobani „Mihai Viteazu”, cu toii echipai cu uniforma „curcanilor” de la 1877, vor prezenta exerciii de instrucie de front. Vor fi efectuate trageri cu armament de epoc, inclusiv cu un tun de bronz, tip "Armstrong", model 1883.

Tinerii vor avea posibilitatea s trag la int cu arme cu aer comprimat, iar copiii vor putea participa la un concurs de desene cu tematic istorico-militar. Un balon captiv, pus la dispoziie de Institutul Naional de Cercetri Aerospaiale, va fi ancorat n curtea muzeului.

n cadrul expoziiei temporare „Carol I i armata romn, 1868-1914”, vor putea fi vizionate echipamentul i armamentul utilizate n ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, tunul care a servit drept catafalc la funeraliile regelui Carol I, un cabinet fotografic de epoc i trsurile care au aparinut familiei regale.

Vizitatorii mai pot viziona filme documentare despre aviaia militar romn, trgul colecionarilor de „Militaria” i, nu n ultimul rnd, pot savura „raiile de hran osteasc” preparate ntr-o buctrie de campanie.

O fanfar militar, echipat n uniformele de la 1877, va susine un concert de maruri, muzic de promenad, valsuri i alte melodii la mod la nceputul secolului al XX-lea.
Accesul publicului la "Zilele Muzeului Militar Naional" este liber.

Informaii suplimentare pot fi obinute de la cpitanul Liviu Chiorean sau Olimpia Mchi, la telefon 021 319 5904, int. 107, fax 319 5903.

Biroul de Presa al M.Ap.N.