Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Ion Burghișan

 


Comunicat nr. 231


Exercițiu maritim NATO/PfP la Constanța


Nouă nave ale Forțelor Navale Române participă, alături de alte 18 nave din state membre NATO și partenere, la exercițiul maritim NATO/PfP “COOPERATIVE MAKO ’06”, care se va desfășura, în perioada 19-30 iunie a.c., în apele teritoriale românești și în apele internaționale ale Mării Negre.

La acest exercițiu vor lua parte aproximativ 2.000 de militari din cinci țări membre NATO (inclusiv România), cinci state partenere, două state din cadrul Dialogului Mediteranean și trei țări care au statut de observator. De asemenea, Gruparea Maritimă Permanentă a NATO din Marea Mediterană și Gruparea Maritimă Permanentă de Luptă Antimină vor fi parte integrantă a exercițiului.

Comanda exercițiului este asigurată de Comandamentul Componentei Maritime (CC-MAR), a Comandamentului Întrunit de la Napoli (JFC). Co-directori sunt comandorul Georgios Kasfikis, din partea CC-MAR, și comandorul Ionel Dan Ciocoiu, din partea Forțelor Navale Române.

“COOPERATIVE MAKO 06” este un exercițiu de tip LIVEX („live exercise”, cu activități reale), cu trupe, având ca scop antrenarea forțelor participante în executarea operațiunilor de răspuns la crize, cu accent pe cele de ajutor în caz de dezastre, precum și pe acțiuni de descoperire, evacuare, procesare și asigurare a cazării refugiaților în tabere special amenajate.

Conform scenariului fictiv al exercițiului, o forță multinațională acționează, la cererea unei națiuni, pentru stabilizarea situației sale interne, având în vedere criza creată de efectele unui dezastru natural și afluxul masiv de refugiați.

Jurnaliștii interesați să participe la activitățile deschise presei din cadrul “COOPERATIVE MAKO ’06” pot primi detalii de la locotenent-comandorul Ion BURGHIȘAN (0722-229.585) și pot solicita acreditarea la Centrul de Presă al exercițiului, fax. 0241-616.017, sau e-mail cooperativemako06@yahoo.com.Statul Major al Fortelor Navale