Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mihai Ursache

 


Comunicat nr. 263


Militari români la exercițiul “Immediate Response 2006“


Aproximativ 100 de militari români vor participa, alături de militari americani și bulgari, la exercițiul internațional „Immediate Response 2006 (IR06)”, care se va desfășura în Bulgaria și România, în perioada 13–29 iulie a.c.

Exercițiul are ca scop antrenarea unui pachet de forțe, special constituit, pentru deplasarea și introducerea, pe căi terestre și aeriene, într-un teatru de operații, precum și desfășurarea unor operații întrunite multinaționale de impunere sau menținere a păcii într-un mediu de securitate ostil.

„IR06” urmărește ridicarea nivelului de interoperabilitate între forțele militare ale celor trei țări membre NATO și va cuprinde antrenamente comune pentru desfășurarea de operații în zone urbane, trageri cu armamentul din dotare în poligonul bulgar Novo Selo, deplasarea unui convoi militar, pe timp de noapte, peste granița bulgaro-română, și desfășurarea, în ziua de 21 iulie a.c., a unui exercițiu aeromobil în poligonul din Capu Midia, județul Constanța.

Componenta românească este coordonata de Statul Major al Forțelor Terestre și include o echipă de comandă și control, un pluton de infanterie și unul de poliție militară, grupe de coordonare, sprijin tehnic și de transport, echipe de observatori și medicale.

În total, la exercițiu participă aproximativ 800 de militari și civili americani, bulgari și români, având la dispoziție diferite mijloace terestre și aeriene.

Miercuri, 19 iulie, în poligonul Novo Selo, cu ocazia Zilei Presei, conducerea „IR06” va oferi informații și explicații în legătură cu exercițiul. Programul acestei zile va include o conferință de presă susținută de echipa de conducere a exercițiului, antrenamente comune, oportunități foto, video și pentru declarații de presă cu militari participanți din țările participante, precum și o expoziție cu elemente de tehnică utilizate în cadrul exercițiului.

Pentru participarea la Ziua Presei, în Bulgaria, Statul Major al Forțelor Terestre va pune la dispoziția jurnaliștilor români interesați un mijloc de transport, care va pleca spre Novo Selo, marți, 18 iulie, ora 14.00, de la sediul instituției, Str. Drumul Taberei, nr. 9-11, Sector 6.

Acreditările se pot face la Compartimentul de Relații Publice al Statului Major al Forțelor Terestre, până la data de 12 iulie a.c., fax 313.72.46, iar informații suplimentare pot fi oferite de maiorul Marius Popența, tel. 0745.771.437.
Biroul de Presa al M.Ap.N.