Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Ion Ciontea

 


Comunicat nr. 352


Exercițiu de gestionare a unei crize teroriste – GATEX ’06


În perioada 4-8 septembrie a.c. a avut loc, la București și Târgu-Mureș, exercițiul GATEX-06, la care au participat structuri cu responsabilități în gestionarea situațiilor de alertă și criză teroristă din cadrul Ministerului Apărării, Serviciului Român de Informații și Ministerului Administrației și Internelor.

Exercițiul a fost condus de generalul maior Mircea Savu, șeful Direcției Operații din Statul Major General și a avut ca principal obiectiv antrenarea Grupei de Conducere Antiteroristă a Ministerului Apărării în organizarea, planificarea și conducerea activităților specifice pentru gestionarea, în cooperare cu celelalte elemente ale Sistemului Național de Prevenire și Combatere a Terorismului (SNCPT), a unei situații de criză teroristă.

De asemenea, pe timpul exercițiului s-a urmărit cunoașterea reciprocă și aplicarea, în cadrul SNPCT, a tacticilor, tehnicilor și procedurilor de executare a intervențiilor antiteroriste sau contrateroriste.

Scenariul GATEX-06 a fost ipotetic și a cuprins acțiunile de pregătire și desfășurare a unei intervenții în cadrul Coaliției Antiteroriste, în afara teritoriului național, precum și executarea unei intervenții contrateroriste, în cooperare cu elemente ale SNPCT, la un obiectiv militar aflat în subordinea M.Ap.Biroul de Presă al Ministerului Apărării