Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col. Ion Ciontea

 


Comunicat nr. 468


Întâlniri oficiale ale delegației Ministerului român al Apărării – la Bagdad


Ministrul apărării, Sorin Frunzăverde, și șeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, au avut marți, 12 decembrie a.c., la Bagdad, întâlniri cu înalte oficialități irakiene și cu reprezentanți din conducerea Coaliției Internaționale și ai Misiunii Alianței Nord-Atlantice de Instruire în Irak.

Pe timpul întrevederilor avute la Ministerul irakian al Apărării, cu ministrul Abdul Muhammed Qadir, a fost evocată contribuția militarilor români la stabilizarea Irakului, profesionalismul acestora, precum și modul în care au reușit să comunice cu populația locală. Totodată, a fost exprimat interesul părților pentru semnarea, cel mai probabil anul viitor, a unui Acord de colaborare între ministerele apărării din România și Irak.

În cadrul întâlnirii de la Misiunea de Instruire NATO din Bagdad, generalul italian Ernesto Aviano a ținut să sublinieze prestația excelentă a instructorilor români care contribuie la procesul de pregătire a forțelor armate irakiene.

Pe de altă parte, în cursul discuțiilor pe care le-a avut cu șeful Statului Major al Forței Multinaționale din Irak, generalul-locotenent Thomas L. Moore, ministrul Sorin Frunzăverde a reiterat hotărârea autorităților române de a-și respecta angajamentele asumate față de Coaliție și de a promova o politică predictibilă privind prezența românească în Irak.

De asemenea, ministrul Sorin Frunzăverde, amiralul Gheorghe Marin și consilierul premierului român pentru probleme de securitate, Stejărel Olaru, s-au întâlnit, la Bagdad, cu militarii români care își desfășoară activitatea în capitala irakiană.

În cursul dimineții zilei de ieri a fost inaugurată noua bază a militarilor români de la la Tallil iar Drapelul de luptă al Batalionului 811 Infanterie “Dragonii Transilvani” a fost decorat de ministrul apărării cu Ordinul Național “Pentru Merit”, în grad de Cavaler, cu însemne pentru militari, conferit prin decret prezidențial.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării