Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt.col.ing. Leonard Mocanu

 


Comunicat nr. 154


EFUL SMG, LA EXERCIIUL EVROPI II AL GRUPULUI DE LUPT HELBROC AL UE


eful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe MARIN, va participa joi, 17 mai, la invitaia omologului su elen, amiralul Panagiotis CHINOFOTIS, la Ziua Distinilor Vizitatori, organizat cu ocazia exerciiului EVROPI II, al Grupului de Lupt HELBROC, care are loc n poligonul ASKOS-PROFITS din Grecia.

Grupul de Lupt al Uniunii Europene, format din Grecia-Bulgaria-Romnia-Cipru (EU HELBROC BG), desfoar, ntre 14 i 19 mai, pe teritoriul Republicii Elene, un exerciiu real de gestionare a crizelor, finanat de Uniunea European.

Este prima activitate ntrunit a EU HELBROC BG. Toate cele patru state implicate au participat efectiv la planificarea exerciiului, la care vor lua parte peste 1.200 de militari. Romnia particip cu un pluton NBC i o echip PSYOPS, nsumnd un efectiv de 40 de militari.

Principalul scop al exerciiului este de a desfura o aciune coerent i complex i de a atinge interoperabilitatea ntre forele multinaionale participante. De asemenea, se urmrete antrenarea pentru aplicarea procedurilor Uniunii Europene privind gestionarea crizelor, cu accent pe asistena umanitar i operaiile de evacuare.

* * *
Un grup tactic de lupt este o structur de nivel batalion care include elemente de sprijin de lupt i sprijin nemijlocit, la care se adaug capaciti de transport strategic i de susinere n teatrul de operaii timp de 30-120 de zile. Unitatea trebuie s aib capacitatea de a fi dislocat n 5-10 zile pentru a ndeplini, n principal, misiuni n domeniul gestionrii crizelor, dar poate fi utilizat i n misiuni de tip Petersberg (misiuni umanitare i de salvare, misiuni de meninere a pcii i misiuni ale forelor combatante pentru gestionarea crizelor, inclusiv impunerea pcii), precum i n misiunile definite n cadrul Strategiei de Securitate European.
Proiectul european al “grupurilor tactice de lupt”, iniiat de Frana, Germania i Regatul Unit al Marii Britanii i Irlandei de Nord n luna februarie a anului 2004, a fost aprobat de minitrii aprrii din statele membre UE i transformat ntr-un concept european, care a fost lansat la Conferina ministerial de angajare a capabilitilor militare din noiembrie 2004.
n prezent, sunt anunate contribuii de la 22 de state, inclusiv Romnia, pentru constituirea a 19 grupuri tactice de lupt. ncepnd din 2007, UE va trebui s fie n msur s desfoare simultan dou operaii militare utiliznd grupuri de lupt. n acest scop a fost conceput un mecanism prin care dou astfel de grupuri se afl permanent n stand-by pentru o perioad de ase luni.
Romnia a optat pentru participarea la constituirea a dou grupuri tactice de lupt:
- unul cu Grecia ca «naiune-cadru», la care mai particip Bulgaria i Cipru; grupul va fi pus la dispoziia UE n semestrul al II-lea al anului 2007;
- unul cu Italia ca «naiune-cadru», la care mai particip Turcia; grupul va fi pus la dispoziia UE n semestrul al II-lea al anului 2010.Biroul Informare publica al Statului Major General