Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: cpitan Florin Popoac, 0744359 518

 


Comunicat nr. 421


Aciune de boarding real n cadrul Operaiei "Active Endeavour"


Fregata "Regele Ferdinand" a executat luni, 22 octombrie, un boarding real (inspecie la o nav civil considerat suspect) n cadrul participrii sale la operaia NATO de combatere a terorismului n Marea Mediteran, "Active Endeavour", operaie care se desfoar n conformitate cu prevederile articolului 5 din Tratatul Nord-Atlantic.

Au fost verificate documentele navei, documentele de provenien i de transport ale mrfii, paapoartele, carnetele de marinar ale membrilor echipajului, a fost inspectat nava pentru a nu transporta mrfuri, substane periculoase sau persoane suspecte. Rezultatul inspeciei a fost unul bun, documentele fiind n concordan cu marfa transportat, nefiind gsite obiecte sau materiale suspecte pe nav.

Acesta a fost primul boarding real desfurat de fregata „Regele Ferdinand” la participarea din acest an la operaia „Active Endeavour” i al doilea (dup cel din toamna lui 2005) executat de la intrarea navei n serviciul Forelor Navale Romne. Acest gen de misiuni este foarte dificil, anul trecut, la peste cinci ani de la lansarea operaiei „Active Endeavour”, fiind executat boardingul cu numrul 100.

Dup finalizarea misiunii, comandantul grupei de boarding a declarat: „A fost mai dificil astzi dect la antrenamente i pentru c starea mrii ne-a pus probleme la deplasarea spre nav. A fost o misiune grea, dar fiecare membru al echipei a acionat cum scrie la carte i totul a decurs foarte bine.”
La operaie particip permanent, prin rotaie, nave din Gruprile Navale Permanente ale NATO (SNMG-1 i SNMG-2), precum i din alte state membre NATO, ale Parteneriatului pentru Pace sau ale Dialogului Mediteranean.

Smbt, la bordul fregatei „Regele Ferdinand” s-a aflat ntr-o vizit de informare contraamiralul Michael K. Mahan, comandantul Gruprii SNMG-1, grupare din cadrul creia face parte nava n acest moment.

Informaii suplimentare despre Fregata "Regele Ferdinand” pot fi obinute accesnd site-ul www.fortele-navale.ro, iar despre Operaia "Active Endeavour" - http://www.afsouth.nato.int/JFCN_Operations/ActiveEndeavour/Endeavour.htm


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii