Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 422


Secretarul de stat Corneliu Dobrioiu, la Reuniunea SEDMeful Departamentului pentru Politica de Aprare i Planificare, secretarul de stat Corneliu Dobrioiu, a participat luni, 22 octombrie, la Reuniunea minitrilor aprrii din statele membre ale iniiativei regionale “Procesul reuniunilor minitrilor aprrii din Sud-Estul Europei”(SEDM), care a avut loc la Kiev.

Pe parcursul reuniunii s-au purtat discuii n legtur cu stadiul i perspectivele dezvoltrii iniiativei SEDM (South Eastern Europe Defence Ministerial) n contextul evoluiilor securitii regionale.

Pe ordinea de zi a figurat aderarea Ucrainei la SEEBRIG, ca membru cu drepturi depline, aderare acceptat n unanimitate i, totodat, a fost semnat nota de accedere a Bosniei-Hertegovina la iniiativa SEDM. n cadrul acestei reuniuni a fost semnat Planul de cooperare bilateral pentru anul 2008 ntre Ministerul Aprrii din Ucraina i Ministerul romn al Aprrii.

Un punct aparte al agendei l-a constituit prezentarea principalelor activiti desfurate n cadrul Brigzii Multinaionale din Sud-estul Europei (SEEBRIG), n perioada care a trecut de la ultima reuniune a minitrilor aprrii SEDM, de ctre generalul de brigad dr.Virgil Blceanu, comandantul SEEBRIG.

Delegaia romn a reiterat faptul c ara noastr susine o nou participare a SEEBRIG la misiuni n sprijinul pcii sub egida NATO, UE sau ONU i a reliefat aspectul c pentru Romnia cooperarea militar regional reprezint o dimensiune important care contribuie la asigurarea i ntrirea stabilizrii i securitii regionale din sud-estul Europei i la sprijinirea statelor din aceast regiune n procesul de integrare european i euro-atlantic.

***

Scopul principal al iniiativei SEDM, este intensificarea procesului de nelegere i cooperare politico-militar regional, menit s contribuie la ntrirea stabilitii i securitii n Europa de Sud-Est (SEE).
Statele reprezentate la evenimentul din capitala Ucrainei au fost: Albania, Bulgaria, Croaia, Grecia, Italia, Fosta Republic Iugoslav a Macedoniei, Romnia, Slovenia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Ucraina i delegaia Comandamentului SEEBRIG. Ca observatori au fost prezente Bosnia-Heregovina, Georgia, Muntenegru i Serbia.


Biroul de Pres al Ministerului Aprrii