Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru, 0749 080 131

 


Comunicat nr. 445


Ministrul Teodor Meleșcanu a dispus măsuri pentru desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului


Cadrele militare, elevii și studenții instituțiilor militare de învățământ, soldații și gradații voluntari, precum și personalul civil își vor putea exercita dreptul de vot, în condițiile legii, în localitatea de domiciliu/reședință sau în garnizoanele în care își desfășoară activitatea, conform Ordinului ministrului Teodor Meleșcanu, emis astăzi, 2 noiembrie.

Ordinul stabilește măsurile care se întreprind în structurile Ministerului Apărării pentru desfășurarea în bune condiții atât a alegerilor pentru Parlamentul European, cât și a referendumului privind votul uninominal.

Soldații voluntari aflați la instruire în batalioanele de instrucție sau în centrele de pregătire ale armelor din subordinea categoriilor de forțe vor beneficia de permisie în perioada 23-26 noiembrie 2007, pentru deplasarea în localitățile de domiciliu în vederea exercitării dreptului de vot.

Se interzice personalului Ministerului Apărării să participe la activitățile specifice organizate și desfășurate de partidele politice, cu prilejul alegerilor europarlamentare și referendumului, care ar putea sugera implicarea politică a armatei la aceste evenimente.

Emisiunile militare de radio și de televiziune, publicațiile militare centrale și teritoriale nu vor difuza sau publica informații furnizate de partide politice, materiale de publicitate politică, caricaturi, editoriale sau comentarii care au legătură cu campania.

Personalul din Ministerul Apărării nu va participa la distribuirea materialelor publicitare, iar comandanții unităților militare nu vor permite distribuirea sau afișarea acestora în unități. Nu se va permite desfășurarea de evenimente cu conotații politice (adunări, întruniri, conferințe de presă, sărbători prilejuite de alegeri) în unități militare, cercuri militare sau alte spații aparținând armatei.

Se interzice personalului armatei să facă orice fel de declarații publice sau de presă pe teme legate de campanie sau de alegeri.

Muzicile militare nu vor participa la activități legate de pregătirea și organizarea alegerilor.

În perioada 22-25 noiembrie 2007, nu se vor executa trageri cu armamentul din dotare, lucru cu material explozibil real și nu se vor desfășura aplicații cu trageri de luptă.

Militarii aflați în misiuni internaționale își vor exercita dreptul de vot, în condițiile legii, în secțiile de votare organizate în teatrele de operații sau la reprezentanțele diplomatice ale României din țările unde-și desfășoară activitatea.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării