Campania #WeAreNATO - la Timișoara
La Universitatea de Vest din Timișoara a fost lansat Concursul pentru realizarea unei broșuri informative cu tema „România în NATO - 15 ani”, eveniment din cadrul campaniei de informare publicã #WeAreNATO. Competiția, adresatã studenților din instituțiile de învãțãmânt superior cu programe de studii în științe ale comunicãrii, are ca scop promovarea valorilor fundamentale ale Armatei României și ale NATO, în contextul împlinirii, în 2019, a 15 ani de la aderarea României la NATO și a 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice.
Campania #WeAreNATO, în garnizoana Constanța
Universitatea Ovidius din Constanța va gãzdui joi, 16 mai, începând cu ora 12.00, în campusul instituției, un eveniment dedicat tinerilor, în cadrul campaniei #WeAreNATO. Astfel, studenților din instituțiile de învãțãmânt superior cu programe de studii în jurnalism li se lanseazã o provocare - elaborarea celui mai bun produs publicistic cu tema „Militar român – militar NATO”. Campania #WeAreNATO, organizatã de Ministerul Apãrãrii Naþionale, Ministerul Afacerilor Externe ºi Ministerul Educaþiei Naþionale, cu sprijinul Diviziei de Diplomaþie Publicã a NATO, este dedicatã, în 2019, împlinirii a 15 ani de când România este membrã NATO și a 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice.
Etapã a campaniei #WeAreNATO, la Târgu Mureș
Joi, 9 mai, începând cu ora 12.00, la sediul Facultãții de farmacie din cadrul Universitãþii de Medicinã, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu Mureș se va desfãșura o nouã etapã a campaniei #WeAreNATO, organizatã de Ministerul Apãrãrii Naþionale, Ministerul Afacerilor Externe ºi Ministerul Educaþiei Naþionale, cu sprijinul Diviziei de Diplomaþie Publicã a NATO.
„România – 15 ani în NATO. 70 de ani de la înfiinþarea Organizaþiei Nord-Atlantice”, la Iași
În contextul aniversãrii a 15 ani de la aderarea þãrii noastre la Alianþa Nord-Atlanticã, astãzi a avut loc la Iaºi cel de-al doilea eveniment din cadrul campaniei „România – 15 ani în NATO. 70 de ani de la înfiinþarea Organizaþiei Nord-Atlantice”. Manifestarea a fost gãzduitã la Galeria UNIVERSITAS din cadrul Universitãþii Naționale de Arte „George Enescu” și a constat în lansarea unui concurs de graficã pe tematicã adecvatã. Concursul este organizat de Ministerul Apãrãrii Naþionale în parteneriat cu Ministerul Educaþiei Naþionale ºi reprezintã o provocare adresatã studenților din instituțiile de învãțãmânt superior cu programe de studii din ramura de științe și arte, care vor trebui sã realizeze lucrãri, circumscrise temei, în tehnicile graficii tradiționale (acuarelã, guașã, tempera, pastel, tuș, gravurã) sau digitale – realizate prin intermediul unui soft specializat. În cadrul evenimentului, s-au adresat asistenþei rector prof.univ.dr. Atena Elena Simionescu, generalul de brigadã (r) conf.univ.dr. Rãduþ Bîlbîie, consilier la Ministerul Educaþiei Naþionale, colonelul dr. Ionel-Lucian Sandu, locþiitorul comandantului Brigãzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, colonelul dr. (r) Dan Prisãcaru, ºeful filialei Iaºi a Muzeului Militar Naþional „Regele Ferdinand I”, precum ºi o reprezentantã a studenþilor. Tot cu aceastã ocazie a fost amenajatã ºi o fotoexpoziþie itinerantã cu tema „România-NATO – De la parteneriat la Alianþã în lupta împotriva terorismului pentru o lume mai sigurã ºi mai bunã”.
Caravana NATO@70 a ajuns la Cluj
Cea de-a IV-a oprire a Caravanei NATO@70 i-a adus pe cadeþii Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bãlcescu”, miercuri, 10 aprilie, în Cluj-Napoca. Inspectoratul Școlar Județean Cluj a facilitat interacțiunea dintre cadeți și mai tinerii elevi de liceu, iar Colegiul Național “Gheorghe Șincai” a fost gazda entuziastã a evenimentului. Cadeþii au acționat ca “disemiNATOri “ și au transferat cunoștințele lor într-o expoziție bazatã pe informare și discuții libere privind posterele realizate de ei, materiale informative NATO, precum și printr-o competiție interactivã de verificare a cunoștințelor. Elevi de la Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, Liceul Teoretic “Nicolae Bãlcescu”, Liceul Teoretic “Avram Iancu” și de la Colegiul Național “Emil Racovițã” și-au asumat rolul de “rezoNATOri” și s-au angajat într-o dezbatere privind rolul și importanța României în cadrul NATO.
Caravana NATO a ajuns la Craiova
Caravana NATO s-a oprit, în data de 8 aprilie, în Craiova, continuând astfel etapa de diseminare MIL-CIV și intergeneraþionalã a proiectului “aNATOmia unei Alianțe”. Aici, studenþii Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bãlcescu”, asumându-și rolul de “disemiNATOri”, i-au întâlnit pe studenții Facultãții de Litere, din cadrul Universitãții din Craiova, precum și pe mai tinerii elevi ai Liceului Internațional cu Predare în Limba Francezã “Voltaire”, din Craiova – “rezoNATOrii”. Transferul de cunoștințe, culturã și valori NATO a fost asigurat prin interacțiune directã, dialog, prezentãri, sesiuni de discuții, materiale promoționale și un concurs interactiv de cunoștințe.
Ziua porților deschise la sediul Ministerului Apãrãrii Naționale cu prilejul împlinirii a 15 ani de la aderarea României la NATO și 70 de ani de la înființarea Alianței Nord-Atlantice.
Au putut fi vizionate exerciþii de mânuire a armamentului executate de militarii Brigãzii 30 Gardã "Mihai Viteazul", exerciții demonstrative ale militarilor EOD, ale Direcției Informare și Relații Publice – „Corespondenți de rãzboi”, dar și ale reprezentanților Asociației Tradiția Militarã, o expoziþie de tehnicã militarã, expoziþii tematice, dar și câteva sãli emblematice ale clãdirii Ministerului Apãrãrii Naționale. Totodatã, au putut fi vizionate si standurile de prezentare ale Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”, Editurii Militare, dar și standuri de inventicã și tehnologii militare. Ziua a început cu o ceremonia militarã de înãlțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO.
Ceremonie militarã cu ocazia Zilei NATO în România, la sediul Ministerului Apãrãrii Naționale
Ceremonia militarã de înãlțare pe catarg a drapelului național al României și a drapelului NATO cu ocazia Zilei NATO în România, la sediul Ministerului Apãrãrii Naționale.
România - 15 ani în NATO. 70 de ani de la înfiinþarea Organizaþiei Nord-Atlantice, la Universitatea Politehnica din Bucureºti
Primul eveniment public al campaniei #WeAreNATO: România - 15 ani în NATO. 70 de ani de la înfiinþarea Organizaþiei Nord-Atlantice, la Universitatea Politehnica din Bucureºti
Ceremonie militarã pentru aniversarea a 70 de ani de existențã NATO
La sediul Comandamentului Brigãzii Multinaționale Sud-Est, a avut loc ceremonia militarã cu ocazia aniversãrii a 70 de ani de existențã NATO.
Caravana NATO@70, la Universitatea „Lucian Blaga”
Caravana NATO@70 a continuat joi, 4 aprilie, la Sibiu, cu o expoziție dedicatã studenților și liceenilor, cãrora li s-au prezentat aspecte de actualitate, dar și repere istorice despre Alianțã, cu ocazia celebrãrii a 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington. Acțiunea, gãzduitã de Facultatea de Litere a Universitãții „Lucian Blaga” din Sibiu, a fost derulatã cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Sibiu și a atras elevi de la Colegiul Național „Octavian Goga” și studenți ai Facultãților de Litere, Istorie, Științe Socio-Umane și Jurnalism din cadrul universitãții sibiene. Activitatea a vizat promovarea culturii și a valorilor NATO, prin interacțiunea directã între cadeții Academiei Forþelor Terestre și tinerii care au vizitat expoziția
A doua etapã a proiectului „aNATOmia unei Alianþe”
Ziua de marþi, 2 aprilie, a marcat debutul celei de-a doua etape a proiectului educaþional de diplomaþie publicã „aNATOmia unei Alianþe”. Prima manifestare din cadrul acesteia, intitulatã „Tinerii îi instruiesc pe cei mai tineri”, a fost gãzduitã de Colegiul Naþional „Horia, Cloºca ºi Criºan” din Alba Iulia. Acþiunea a fost derulatã în pareneriat cu Inspectoratul ªcolar Judeþean Alba ºi cu participarea elevilor din Colegiul Naþional „Horia, Cloºca ºi Criºan” ºi din Colegiul Economic „Dionisie Pop Marþian”. În cadrul activitãþii s–a organizat o expoziþie de promovare a Alianþei Nord Atlantice, urmatã de discuþii libere pe teme NATO, vizionãri de materiale de promovare, scopul fiind mediatizarea culturii NATO dinspre lumea militarã spre lumea civilã, lãrgirea orizonturilor de cunoaºtere ale liceenilor ºi încurajarea de atitudini pozitive faþã de rolul si relevanþa Alianþei în secolul XXI.
Revoluþia în afacerile militare în perioada post Rãzboi Rece
Luni, 25 martie,s-a încheiat prima etapã a proiectului “aNATOmia unei Alianþe”, intitulatã “Experþii instruiesc tinerii”. Cu aceastã ocazie, cadeþii Academiei Forþelor Terestre “Nicolae Bãlcescu” au beneficiat de experienþa naþionalã ºi internaþionalã a domnului gl.mr. Cãtãlin Tomiþã Tomescu, locþiitorul secretarului general al Ministerului Apãrãrii Naþionale. În prezentarea sa, invitatul a abordat tema revoluþiei în afacerile militare, axându-se cu precãdere pe transformãrile care au remodelat Alianþa în perioada de dupã terminarea Rãzboiului Rece.
Summit-urile NATO înainte ºi dupã invadarea Peninsulei Crimeea
Luni, 25 martie, studenþii Academiei Forþelor Terestre “Nicolae Bãlcescu” au avut onoarea de a-l avea ca invitat pe domnul gl. (r) dr. ªtefan Dãnilã, în cadrul seminarului final al secþiunii „Experþii se adreseazã tinerilor”, parte integrantã a proiectului „aNATOmia unei Alianþe”, organizat de Academia Forþelor Terestre „Nicolae Bãlcescu”. Tema întalnirii, “Summit-urile NATO înainte ºi dupã invadarea Peninsulei Crimeea”, a lansat o analizã detaliatã asupra aspectelor care privesc summit-urile NATO de la Chicago, Newport, Varºovia ºi Bruxelles.
Lansarea campaniei de evenimente publice „România – 15 ani în NATO. 70 de ani de la înființarea Organizației Nord-Atlantice” la Facultatea de Drept a Universitãþii Bucureºti
De 15 ani împreunã! De 15 ani suntem mai puternici! Campania de informare publicã ”#WeAreNATO” continuã și în acest an în România.
România ºi NATO: 15 ani de parteneriat durabil
În data de 21 martie, Academia Forþelor Terestre „Nicolae Bãlcescu” din Sibiu l-a avut ca oaspete pe gl.lt. (r) dr. Virgil Bãlãceanu, preºedintele Asociaþiei Ofiþerilor în Rezervã din România. Studenþi ai instituþiei noastre au asistat la seminarul susþinut de acesta pe tema „România ºi NATO: 15 ani de parteneriat durabil”, care a analizat, în cadrul unei sesiuni deschise de întrebãri ºi rãspunsuri, punctele tari, slabe, ameninþãrile ºi oportunitãþile Alianþei ºi ale României, ca membre NATO. Acest seminar, al ºaptelea din cadrul proiectului „aNATOmia unei Alianþe”, a prefaþat aniversarea a 15 ani de când România a dobândit statutul de membru NATO, care va fi celebratã în data de 29 martie.
NATO în secolul XXI
În data de 19 martie a avut loc cea de-a VI-a întâlnire din seria de seminarii dedicate secþiunii „Experþii se adreseazã tinerilor”, parte integrantã a proiectului „aNATOmia unei Alianþe”, organizat de Academia Forþelor Terestre „Nicolae Bãlcescu” din Sibiu. În cadrul evenimentului, cadeþii instituþiei noastre l-au întâlnit pe gl.lt. John C. Thomson III, comandant al LANDCOM (NATO Allied Land Command), a cãrui prezentare, intitulatã “NATO în secolul XXI”, s-a axat pe evoluþia ºi transformarea Alianþei Nord-Atlantice, cu accent pe provocãrile curente specifice unui context de securitate dinamic caracterizat de volatilitate, incertitudine, complexitate ºi ambiguitate.
Promisiunea unei Alianþe: rundele de extindere
Data de 14 martie a marcat cea de-a cincea întâlnire a cadeþilor implicați în proiectul "aNATOmia unei Alianțe", desfãșurat în cadrul Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bãlcescu" Sibiu. Seminarul a evidențiat devenirea Alianței Nord Atlantice, cu accent pe unele aspecte istorice, militare și politice. Tema "Promisiunea Alianței: rundele de extindere", moderatã de prof. Virgil Nistor, i-a implicat pe cadeți în analizarea politicii de lãrgire a NATO, precum și a procesului de accedere.
O faþã femininã la NATO
În data de 12 martie a avut loc cea de-a IV-a întâlnire din seria de seminarii dedicate secþiunii “Experþii se adreseazã tinerilor” a proiectului “ANATOmia unei Alianþe”. În cadrul evenimentului, cadeþii Academiei Forþelor Terestre “Nicolae Bãlcescu” au întâlnit-o pe doamna Alina Coca, director adjunct operaþiuni media la NATO, care a abordat tema “O faþã femininã a NATO”, expunând studenþilor militari aspecte legate de rolul ºi contribuþia femeilor în cadrul Alianþei. “Comunicarea ca o forþã soft” a fost un alt aspect dezbãtut ca parte a interacþiunii, punându-se accent pe aspecte practice privind conºtientizarea ºi combaterea manipulãrii ºi a ºtirilor false.
Cultura și valorile Alianþei NATO
Seria de seminarii „70 ANI în 7 teme,” gãzduitã de Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bãlcescu” din Sibiu în cadrul proiectului „aNATOmia unei Alianțe,” a continuat joi, 28 februarie, cu prezentarea realizatã de ing.dr. Valentin Lupu. Interacțiunea dintre studenți și invitat a vizat o analizã detaliatã a valorilor fundamentale ale Alianței, precum și o înțelegere mai profundã a culturii organizației. Întâlnirea s-a finalizat cu un chestionar interactiv care a avut ca scop testarea cunoștințelor dobândite de studenți în urma acestei prezentãri.
NATO - o experiențã personalã în calitate de comandant JALLC
Academia Forțelor Terestre din Sibiu a gãzduit marți, 26 februarie, prima prezentare din cadrul etapei „70 de ani în 7 teme”, din cadrul proiectului ”aNATOmia unei Alianțe”. Cadeții academiei s-au întâlnit cu gl.bg.r. Mircea Mîndrescu, pentru a afla informații despre istoria și structura Alianței și în special despre misiunea și rolul Centrului Întrunit de Analizã și Lecții Învãțate - JALLC, din Portugalia, la comanda cãruia s-a aflat în perioada 2013 – 2016.
Startul proiectului "aNATOmia unei Alianțe", la AFT
Data de miercuri, 20 februarie, a marcat debutul proiectului "aNATOmia unei Alianțe", organizat de Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bãlcescu" din Sibiu cu susținerea Departamentului de Diplomație Publicã al NATO. Sesiunea introductivã, intitulatã "Putting the O in NATO", a reunit grupul-țintã format din 40 de cadeți, care și-au testat cunoștințele despre Alianțã rãspunzând unor întrebãri punctuale despre aspecte NATO.